Markante plekken: het districtshuis van Merksem, een tijdmachine naar 1967

In de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het districtshuis van Merksem, bij Antwerpen. 

In september 1944 wordt het oude gemeentehuis van Merksem verwoest tijdens beschietingen. Zeven jaar later, in 1951, schrijft de gemeente een wedstrijd uit voor een nieuw gebouw. Deze wedstrijd wordt gewonnen door architect Victor Gorlé. Hij ontwerpt een modern, streng geritmeerd en monumentaal ogend gebouw. De bouw van het nieuwe gemeentehuis vangt aan in 1961. In 1968 wordt het plechtig ingewijd. 

Het bewaarde originele interieur is opmerkelijk. Het is een tijdcapsule uit 1967, het jaar waarin het gemeentehuis wordt ingericht door binnenhuisarchitect Jan Van Puyvelde. De inrichting typeert zich door een opvallende houten en perkamenten wandbekleding en designmeubilair uit de jaren 60.

In 1983 wordt Merksem door een fusie een district binnen de stad Antwerpen. Het gemeentehuis staat vanaf dan bekend als het districtshuis. In 2010 ondertekent minister Geert Bourgeois een beschermingsbesluit voor het gebouw. Het interieur en het meubilair zijn nu beschermd en moeten ter plaatse worden bewaard. In datzelfde jaar vinden in de raadzaal ook opnames plaats voor een Largo Winch-film met Sharon Stone. 

Meest gelezen