Video player inladen...

Miss België door de jaren heen in 4 minuten, mét gouden tip van Véronique De Kock

Een onverwoestbare traditie, immuun voor feministische stormen: vanavond wordt een nieuwe Miss België verkozen. Live te bekijken (als u de zenders vindt) op Fox en AB3.  Een korte geschiedenis van de verkiezing, van Anne Koyaert in de jaren 20 tot de tijd van Goedele Liekens en Véronique De Kock. 

Bikiniminuten

De verkiezing van Miss België 2018 vindt plaats in Plopsland De Panne. 30 kandidaten nemen het vanavond tegen elkaar op.

Er is dit jaar wat discussie over het aantal minuten dat de meisjes in bikini lopen. De Franstalige zender AB3 wilde minder bloot, maar organisatrice Darline Devos vindt “defileren in bikini toch belangrijk, om het lichaam van de meisjes te kunnen zien.” Het werd een compromis, met iets minder bikinitijd, “maar de kijkers zullen dat niet merken,” maakt Devos zich sterk.

"Koningin van het strand"

Hoe is dat eigenlijk begonnen, die Missverkiezing? En was het nu in 1928 of 1929? In ieder geval, het is Jean-Jacques Fortis, journalist bij Le Soir, die in Blankenberge de oerversie van Miss België organiseert, in de vorm van  "Koningin van het strand".  

Veertig jaar later komt Cécile Muller in beeld, als drijvende kracht achter de verkiezing. Door sommigen wordt ze "de kolonel" genoemd. Ze maakt van de verkiezing een groot evenement, dat in die tijd op VTM en RTL wordt uitgezonden. Nog eens bijna 40 jaar later, in 2005, wordt  Darline Devos de vrouw achter de missen.  

Meest gelezen