copyright Plantentuin Meise, publicatie: Phytotaxa

Plantentuin Meise ontdekt nieuwe algensoort op Kerguelen

Bioloog Bart Van de Vijver van de Plantentuin Meise heeft een nieuwe algensoort ontdekt op Kerguelen, een van de Franse Antarctische eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. Het gaat om een microscopisch klein kiezelwier dat behoort tot de soort van de diatomeeën, één van de belangrijkste zuurstofleveranciers.  

Op zo’n 2000 kilometer ten zuiden van Madagascar en Réunion liggen de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden, een onherbergzame vulkanische archipel. Bioloog Bart Van de Vijver van de Plantentuin Meise heeft een tijdlang gewerkt op het eiland Kerguelen. Ijs ligt er niet want de gemiddelde temperatuur schommelt jaarlijks tussen 0 en 8 graden. Het regent er wel bijna dagelijks. In een van de talrijke meertjes vond Van de Vijver een nieuw klein algje dat hij de naam Cyclotella deceusteriana gaf, naar de sponsor en plantenliefhebber Tom De Ceuster.

copyright Plantentuin Meise, publicatie: Phytotaxa

Het algje meet een honderste van millimeter en behoort tot de soort van de kiezelwieren of diatomeeën. Dat is een van de meest voorkomende wieren op aarde. Het heeft een ronde vorm met een buitenschil van siliciumdioxide of glas. Deze soort is een zoetwaterwier. Bart Van de Vijver: "de wieren zitten in voedselrijk gebied, de poelen en plassen die hier natuurlijk bemest worden door pinguïns en zeeolifanten. Daar maken de algjes gretig gebruik van. Verder is deze planktonsoort ook belangrijk omdat ze de basis vormt van onze voedselketen ”.

Zoet-en zoutwateralgjes

Maar de meeste kiezelwieren zitten in zee. De neefjes van de Cyclotella deceusteriana tieren er welig in de bovenste laag tot zo’n anderhalve meter diep, waar het licht nog kan binnendringen. Daar capteren ze CO2 en zetten die om in zuurstof. De kiezelwieren produceren wereldwijd 44 procent van de totale hoeveelheid zuurstof op aarde.

Overigens mogen we deze micro-algen niet verwarren met die andere algensoort die de zeeën rood kleurt. “Het gaat om rode algjes die zich massaal storten op zwaar vervuild zeewater aan sommige kusten van Azië, Afrika en Zuid-Amerika,” weet Van de Vijver, “daar zitten we met een massabloei die het gevolg is van de verontreiniging van de mens en een zogenaamde “red tide” veroorzaakt. Je hebt dus algen in veel gedaantes en  het zou me niet verbazen als we nog meer nieuwe soorten vinden”.