Plop en Kapitein Winokio vervangen schoolbel in Zingem

De schoolbel op basisschool De Regenboog in Zingem zal niet meer luiden. Het klassieke belsignaal wordt vervangen door verschillende herkenbare melodieën. De school haalt de mosterd in Finland, waar het systeem al zo'n 10 jaar gebruikt wordt.

Op de vrije basisschool De Regenboog uit Zingem weerklinken elke dag verschillende belsignalen. Het zijn onder meer populaire liedjes van Kabouter Plop of Kapitein Winokio. Maar, ook rustige ochtendmuziekjes of avonddeuntjes moeten voor een duidelijke dagstructuur zorgen. Uit onderzoek blijkt dat muziek kinderen op een rustigere manier naar de rij en de klas kan leiden dan het klassieke belsignaal. De gebruikte deuntjes duren ongeveer anderhalve minuut: net lang genoeg om kinderen de tijd te geven om te stoppen met spelen en in de rij te gaan staan. "Ze zijn minder dwingend en zorgen voor een veel natuurlijker dagverloop.", zegt directeur Jacques Dhondt. "Die structuur is belangrijk, zeker voor de jongste leerlingen.", klinkt het nog. Elk schoolmoment krijgt zo zijn eigen melodie. 

Fins concept

Het idee komt overgewaaid uit Finland. De directie van De Regenboog zag er al tien jaar geleden het positieve effect van het gebruik van muziek in de plaats van een belsignaal tijdens een werkbezoek. Toch staat het systeem pas nu op punt omdat er eerst allerlei andere investeringen moesten gebeuren. 

Veel voordelen

Het systeem biedt ook andere voordelen. Doordat er in de school nu overal boxen opgehangen zijn, kan er ook op andere momenten muziek gespeeld worden. Kinderen rustig houden tijdens de lunchpauze in de refter kan bijvoorbeeld ook met behulp van muziek. En, als het binnenkort carnaval is, kan er al eens gedanst worden op gekke muziek op de speelplaats. Ook voor de buren zijn er voordelen, want het systeem kan tijdens de schoolvakanties uitgeschakeld worden. Dat was met het klassieke belsignaal niet zo. 

Suggesties

De school zal de muziek af en toe veranderen om ervoor te zorgen dat de kinderen (en de leerkrachten) de liedjes niet beu raken. Er komen via ouders ook heel wat leuke suggesties binnen. "Iemand suggereerde zelfs het nummer 'Ge Moogt Naar Huis Gaan' van Urbanus om de dag af te sluiten. Maar, we hebben besloten om het toch wat pedagogischer te houden.", benadrukt de directeur. 

Meest gelezen