Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Puigdemont kan Catalonië niet leiden vanuit Brussel, zegt Madrid

De Spaanse regering sluit de mogelijkheid uit dat de afgezette maar herverkozen Catalaanse minister-president Catalonië gaat leiden vanuit Brussel. "Deze verzuchting is een misvatting. Het is totaal onrealistisch en druist in tegen de wetboeken en het gezond verstand."  

De separatistische partijen in Catalonië zijn het enkele dagen geleden eens geworden over de vorming van een regeringscoalitie. Die zou mogelijk opnieuw worden geleid door Carles Puigdemont, die in oktober werd afgezet en al enkele maanden in ballingschap in ons land verblijft.

De aanstelling van de minister-president gebeurt via een stemming in het parlement. Elke presidentskandidaat moet daarvoor zijn kandidatuur voorstellen. Puigdemont, die in Spanje een arrestatie riskeert, zou dat oplossen door vanuit Brussel via een videoconferentie te spreken of door zijn tekst door iemand anders te laten voorlezen. Hij zou vanaf dan ook vanuit ballingschap aan het hoofd staan van de regio Catalonië.

De parlementaire regels zijn heel duidelijk

Maar deze mogelijkheid die de Catalanen voorstellen, stuit op een njet van Madrid, dat aankondigt dat het elke poging om op die manier te regeren zal aanvechten in de rechtbank.  

"De parlementaire regels zijn heel duidelijk", zei de woordvoerder van de Spaanse regering Iñigo Méndez de Vigo tijdens een wekelijkse persconferentie. "Daarin is geen sprake van de mogelijkheid van iemand die niet in levenden lijve aanwezig is in het parlement. Deze verzuchting is een misvatting. Het is totaal onrealistisch en druist in tegen de wetboeken en het gezond verstand."

Catalaanse verkozenen blijven in de cel

Het nieuw verkozen Catalaanse parlement komt volgende donderdag voor het eerst bijeen, onder meer om een parlementsvoorzitter te kiezen. De drie verkozen politici die nog in de cel zitten, mogen de zitting niet bijwonen. Het parlement moet nu beslissen of ze hun stem mogen doorgeven aan iemand anders.

Eind deze maand moet het parlement zich ook uitspreken over de kandidaturen voor een nieuwe minister-president.

Meest gelezen