www.aurorebelot.com

Raad van State heeft kritiek op Vlaamse kinderbijslag

Het verschil in kinderbijslag dat kinderen zullen krijgen die geboren worden in 2019 is te groot in vergelijking met kinderen die geboren worden in 2018. Dat zegt de Raad van State in een advies dat De Morgen kon inkijken. Wie al twee kinderen heeft en nog een derde wil, kan daar best dit jaar nog werk van maken. Wie een eerste kind verwacht kan beter wachten tot 2019.

Vanaf 2019 treedt het Vlaamse systeem voor kinderbijslag in werking. Door de zesde staatshervorming is kinderbijslag een gewestbevoegdheid geworden. Vlaanderen werkte zelf een nieuwe systeem uit en dat treedt dus volgend jaar in werking.

Maar de Raad van State heeft kritiek op het Vlaamse systeem. De veranderingen worden van dag op dag ingevoerd, waardoor er plots grote verschillen zijn.

Wie van plan is om aan kinderen te beginnen kan maar best wachten tot 2019. Dan krijgt u immers 68 euro per maand extra kinderbijslag. Wie al twee kinderen heeft en overweegt om een derde spruit te bestellen bij de ooievaar kan maar beter snel zijn: als het kind nog dit jaar geboren wordt krijgt u 94 euro kinderbijslag per maand meer dan als het kind geboren wordt vanaf 1 januari 2019.

De Raad van State vindt dat het "niet evenredig" is voor kinderen die volgend jaar vlak voor of vlak na de jaarwisseling worden geboren.

Vandeurzen zal kinderbijslag niet aanpassen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkent de kritiek van de Raad van State, maar zal het kinderbijslagsysteem niet aanpassen. "Dat hoort nu eenmaal bij een grote hervorming", zegt de woordvoerder van Vandeurzen. "Het globale plaatje zit wel degelijk rechtvaardig in elkaar."

Vandeurzen is dus ook niet van plan om de kinderbijslag aan te passen. De oppositie vreest dat mensen naar het Grondwettelijk Hof zullen stappen en dat de Vlaamse regering dan alsnog aanpassingen zal moeten doorvoeren.

Meest gelezen