Royals: gewiekste dj probeert te draaien op huwelijk van prins Harry en de tante van koning Filip over #metoo

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Kate Middleton vierde haar 36e verjaardag en dat waren de klokken van Westminster Abbey niet vergeten. De Nederlandse prinses Beatrix wordt dan weer 80 en geeft twee feestjes. De Britse prins Harry kreeg voor zijn huwelijk het naamkaartje van een dj in zijn handen gestopt. #Metoo houdt ook een Belgische prinses bezig: Esmeralda praatte op Bel RTL over vrouwenrechten. En de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit verklaren waarom de Noren het gelukkigst ter wereld zijn.

De klokken van Westminster Abbey voor jarige Kate

De hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, is 36 jaar geworden. Westminster Abbey, een van de bekendste kerken in Londen en de plek waar prins William met Kate trouwde, liet speciaal haar klokken luiden. Dat gebeurt wel vaker bij koninklijke verjaardagen en aangelegenheden. Zo was er op maandag 20 november maar liefst 3 uur en 20 minuten (!) onafgebroken klokkengeluid te horen. Op die dag waren de Queen en prins Philip exact 70 jaar gehuwd. Er kwam een team van tien klokkenluiders aan te pas. Voor wie in de buurt van Westminster Abbey woont: wellicht ontspannende muziek, ofwel ronduit irritant.

Hoe klonk het voor Kate? Zet geluid aan (tip: maar liefst niet té luid):

DJ biedt spontaan zijn diensten aan voor huwelijk

Het leven is aan de durvers, dat moet de 28-jarige Jevanni Letford gedacht hebben. Hij slaagde erin zijn naamkaartje met gegevens in de handen te duwen van de Britse prins Harry toen die op bezoek kwam bij de jongerenradiozender Reprezent. "Ik wil de dj zijn op uw huwelijk", riep Letford. De prins en zijn verloofde Meghan Markle konden er smakelijk om lachen. Harry stak het kaartje netjes weg in zijn jasje.

Bekijk hier het aanbod van dj Letford:

ITV nodigde daarop de dj uit. Hij legde zijn ervaringen met huwelijksfeesten uit en zou het feest starten op de tonen van "This is how we do it" en zelfs een flashmob behoort tot de opties. "Mijn ringtone van mijn telefoon staat op luid en ik hou 19 mei vrij in mijn agenda", aldus de enthousiasteling. Vooralsnog heeft het Britse hof geen contact opgenomen met Letford.

De tante van koning Filip over #metoo

Ze is niet alleen de halfzus van koning Albert en de tante van koning Filip, maar evengoed journaliste en een geëngageerde vrouw: prinses (Maria-)Esmeralda van België. Ze woont al ruim 20 jaar in Groot-Brittannië met haar echtgenoot, zoon Leopoldo en dochter Alexandra. De prinses komt nog erg vaak naar België en was te gast bij Bel RTL voor een debat over vrouwenrechten en grensoverschrijdend gedrag. Esmeralda volgt het al jaren op, en zeker sinds het schandaal met Harvey Weinstein in Hollywood. Ook op Twitter laat ze regelmatig horen dat ze een mening heeft.

Esmeralda is niet te spreken over de vrije tribune van de Franse actrice Catherine Deneuve in Le Monde. Deneuve vindt dat vrouwen slim genoeg zijn om zelf te reageren op wangedrag én stelt vooral dat "mannen een zekere vrijheid hebben om vrouwen lastig te vallen". "Dat heeft me droevig gemaakt, omdat Deneuve intimidatie met flirten verwart. Dat is compleet iets anders. (...) Zowel mannen als vrouwen kennen heel goed het verschil tussen een compliment en een misplaatst gebaar of misbruik."

Vrouwen niet tegen elkaar uitspelen

De prinses stelt dat er veel werk aan de winkel is op vlak van gendergelijkheid, ook als het over gelijk loon gaat of geweld tegen vrouwen. "Ik herhaal: we vallen de mannen niet aan. We willen gewoon dezelfde rechten. Vrijheid van meningsuiting blijft essentieel, maar dat betekent niet dat we niet moeten strijden. In het verleden werden alle grote doelen bereikt door van zich te laten horen of via revoluties." Esmeralda merkt ook op: "En we moeten zeker niet vrouwen tegen elkaar uitspelen."

Het gesprek volledig beluisteren of nalezen? Klik hieronder:

Tja, waarom zijn de Noren de gelukkigste mensen?

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. Dat bleek vorig jaar uit het World Happiness Report, maar wat maakt die Noren zó gelukkig? De Amerikaanse zender CNN vroeg het aan het Noorse kroonprinselijke koppel, Haakon en Mette-Marit.

Wandelen in de weekends

"Noren zijn gelukkig voor verschillende redenen: onze economie is stabiel, het onderwijs voor de kinderen is gratis, we hebben toegang tot een gezondheidssysteem, we hebben een sociaal opvangnet als je ziek bent of niet kunt werken. Mensen moeten zich veilig voelen. Is dat niet het geval, dan ben je niet gelukkig en kan je niet voor je familie zorgen", zegt Mette-Marit. Haakon treedt zijn vrouw bij, maar beseft dat het land nog tal van uitdagingen kent.

VIDEO: Noorse royals leggen de (vermoedelijke) sleutel tot geluk uit

De CNN-journaliste wilde uiteraard weten wat het koppel juist zelf gelukkig maakt."We houden van in de natuur buiten te zijn. Ben je bij een Noors gezin op zondag? Dan wordt er gewandeld. Wie niet uit Noorwegen komt, snapt dat niet", aldus Mette-Marit.

Ook prinses Beatrix viert op de Dam

Op woensdag 31 januari blaast de Nederlandse prinses (en oud-koningin) Beatrix 80 kaarsjes uit. In Nederland zal die verjaardag niet zomaar passeren. Op de dag zelf viert Beatrix in besloten kring met familie en vrienden. Maar op zaterdag 3 februari volgt een feest in het paleis op de Dam in Amsterdam. Over de gasten is nog niets bekend. Toen koning Willem-Alexander vorig jaar 50 werd, nodigde hij 150 jarige Nederlanders uit in het paleis voor een diner en een groepsfoto.

De NOS zal twee programma's wijden aan de verjaardag. "Beatrix 80" blikt terug op de vier jaar sinds haar troonsafstand. In "Wij zijn 80!" praten bekende Nederlanders die ook 80 worden, onder hen acteurs Aart Staartjes van "Sesamstraat" en Carry Tefsen van "Zeg 'ns Aaa".

Meest gelezen