ImageGlobe

Ruim 54.400 nieuwe jobs in een jaar tijd, banengroei het grootst bij 50-plussers 

In een jaar tijd zijn er in ons land zo'n 54.400 jobs bij gekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. De banengroei is het grootst bij de 50-plussers. Zij zijn goed voor 33.700 nieuwe banen, of bijna twee derde van het totale aantal.

De  Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het derde kwartaal van 2017. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 54.410 banen bij gekomen, zo blijkt. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. Tussen het derde kwartaal van 2015 en 2016 ging het om zo'n 40.000 banen.

De extra banen zijn vooral voltijdse jobs (ruim 1 op de 2 van de nieuwe banen) en viervijfdejobs (ongeveer 1 op de 3 van de nieuwe banen). Voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) bewijzen de cijfers dan ook dat de taxshift volwaardige nieuwe banen oplevert, in tegenstelling tot wat de vakbonden zeggen.

Die taxshift, het beleid van lagere loonkosten voor werkgevers, is de voornaamste reden voor de stijgende cijfers, aldus De Block. "Vanaf deze maand is bovendien de tweede fase ingegaan. We denken dat die de positieve evolutie op de arbeidsmarkt nog zal versterken."

De banengroei is het grootst bij de 50-plussers. Zij zijn goed voor 33.700 nieuwe banen van de 54.400 die erbij gekomen zijn. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien de regeringsmaatregelen om oudere werknemers langer aan de slag te houden. "De cijfers bewijzen dat ook 50-plussers terug de weg naar de arbeidsmarkt vinden", zegt De Block.

De overgrote meerderheid van de nieuwe banen zijn te situeren in de privésector, bij de overheid komen er amper nog werknemers bij.

Meest gelezen