Gevonden slagtand van een walrus (Vlaams Instituut voor de Zee)

Spectaculaire fossielen van walrussen en monsterhaai gevonden voor de kust

Vlaamse en Nederlandse onderzoekers hebben voor de kust van Zeebrugge een slagtand van een walrus en een tand van een prehistorische haai opgevist. De vondsten zijn waarschijnlijk door de storm van enkele weken geleden uit de zeebodem naar boven gekomen. “Deze vondsten bevestigen dat er voor onze kust één van de grootste walruskerkhoven ter wereld ligt”, zegt woordvoerder Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Het is niet de eerste keer dat onderzoeksschip Simon Stevin fossielen opvist voor de kust van Zeebrugge. In augustus vorig jaar meldde het VLIZ al dat er in de Noordzee een uniek fossielenkerkhof ligt, op 10 kilometer in zee. Daar zou volgens de onderzoekers zo’n 45.000 jaar geleden een kolonie van een honderdtal walrussen geleefd hebben. 

Deze week werd onder meer een slagtand van een walrus bovengehaald. Deze vondst bevestigt volgens woordvoerder Jan Seys dat het om één van de grootste en meest zuidelijke walruskerkhoven ter wereld gaat. “Op 20 jaar tijd zijn er al meer dan 300 restanten bovengehaald van 50 tot 100 verschillende dieren. En we vermoeden dat er nog altijd heel veel fossielen liggen die ons meer geologisch inzicht kunnen geven en een beeld van hoe de dieren hier toen hebben geleefd.” 

"Door de storm begin dit jaar zou het kunnen dat de fossielen die dieper in de zeebodem lagen nu naar boven zijn gekomen", zegt Seys. "Maar dat weten we niet zeker. 

Monsterhaai in de Noordzee?

Onderzoeksschip Simon Stevin haalde deze week ook een haaientand boven van 5 centimeter groot. “We weten nog niet precies hoe oud de tand is en van welke haaisoort hij afkomstig is. Aan de grootte te zien, zou het een tand van een megalodon kunnen zijn (een enorme prehistorische haai die 23 tot 2,5 miljoen jaar geleden leefde, red.). Maar we moeten wachten op de resultaten van het onderzoek van de Nederlandse collega’s.”

(lees verder onder de foto)

Gevonden tand van een grote haai (Vlaams Instituut voor de Zee)

Noordzee was vroeger grote vlakte

Tijdens de laatste ijstijd, het Weichselien genoemd, lag de zeespiegel veel lager waardoor de Noordzee grotendeels droog lag.  Belgische en Nederlandse wetenschappers werken sinds kort samen om de geologie van de zeebodem van de Noordzee te bestuderen. Dat doen ze door akoestische geluidsgolven naar de bodem te sturen, de teruggekaatste signalen worden geïnterpreteerd. En er wordt natuurlijk ook gevist naar fossielen en restanten. 

“Er moeten in die tijd niet alleen walrussen, maar ook wolharige mammoeten, bosolifanten en reuzenherten geleefd hebben. Van al deze soorten zijn al overblijfselen gevonden”, zegt VLIZ-woordvoerder Jan Seys. “We hebben lang nog niet alles uitgeklaard, er is nog heel veel onduidelijkheid." Het VLIZ bundelt hiervoor de krachten, samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de universiteit van Gent en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

In augustus mocht een ploeg van Terzake mee op fossielenjacht met de Simon Stevin. “Sinds die reportage krijgen we veel meldingen binnen van mensen die dingen vinden op het strand. Helaas zat er tot nu nog geen enkele oude vondst bij." 

Herbekijk hieronder de Terzake-reportage van 17 augustus 2017.

Video player inladen...

Meest gelezen