AFP or licensors

Trump keurt nucleair akkoord met Iran een laatste keer goed

De Amerikaanse president Trump wil nog één keer de nucleaire deal met Iran goedkeuren. Daarmee worden de sancties tegen het land nog 120 dagen opgeheven. Daarna wil Trump het akkoord heronderhandelen. Hij wil proberen de Europese ondertekenaars zover te krijgen om daarin mee te gaan. Als het akkoord blijft zoals het is, dan stappen de Verenigde Staten uit de deal, zegt het Witte Huis.

Het akkoord met Iran is in 2015 gesloten, onder Trumps voorganger Obama.  Zes wereldmachten hadden daarover met Iran onderhandeld: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, China en Duitsland. Iran zou zijn kernprogramma drastisch terugschroeven, en in ruil zouden de economische sancties tegen Iran opgeheven worden. Het akkoord was belangrijk, omdat de internationale gemeenschap vreesde dat Iran aan een kernwapen werkte.  Iran verwelkomde het akkoord omdat de jarenlange economische sancties de bevolking pijn deden.

Het akkoord was de laatste grote verwezenlijking van Barack Obama, de kroon op zijn buitenlandse beleid. Maar zijn opvolger Donald Trump was het een doorn in het oog. Hij vond het niet streng genoeg, en hij vond dat Iran de overeenkomst niet helemaal nakwam. Hij kondigde tijdens zijn campagne aan dat hij de deal niet zou goedkeuren, en dat hij nieuwe sancties wilde.

Trump wil nu zijn Europese mede-ondertekenaars zover krijgen om het akkoord te heronderhandelen. Gisteren nog verdedigden de Franse en Britse minister van Buitenlandse Zaken en de Europese buitenlandvertegenwoordiger Mogherini het akkoord. Na een bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken aan Brussel zei Mogherini dat het akkoord werkt. De Europese Unie is van plan zich aan de deal te houden, en "dringt er bij alle partijen op aan hetzelfde te doen", zei Mogherini.

Iran: "Kritiek van VS is afgezaagde retoriek"

Iran noemt de kritiek van de Verenigde Staten "afgezaagde retoriek". Het beleid van VS-president Donald Trump toont volgens Iran aan dat hij de nucleaire deal wil ondermijnen.     

Trumps commentaar is niet meer dan "een wanhopige poging om een sterk multilateraal akkoord te ondermijnen", zei buitenlandminister Mohammad Javad Zarif op Twitter. "In plaats van zijn afgezaagde retoriek te herhalen, zou de VS zich volledig moeten schikken, net als Iran."

Meest gelezen