Video player inladen...

Trump noemt Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen "shithole countries"

Er is opschudding ontstaan over een uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een migratievergadering met enkele senatoren. Volgens enkele aanwezigen omschreef Trump landen als Haïti, El Salvador en de Afrikaanse landen als "shithole countries", zo schrijft de Washington Post.

De senatoren vroegen aan Trump om beschermingsmaatregelen voor migranten uit Haïti, El Salvador en de Afrikaanse landen te herstellen, door ze op te nemen in de nieuwe wet die de grensmuur met Mexico zou moeten financieren.

"Waarom zouden we al deze mensen van shithole landen naar hier halen?", reageerde de president gefrustreerd volgens bronnen van de Washington Post. Trump zou daarna hebben gezegd dat ze beter mensen van landen zoals Noorwegen zouden binnenlaten. De Noorse eerste minister was deze week nog op bezoek bij Trump.

Dit is een bijkomend bewijs dat zijn Make America Great-agenda eigenlijk een Make America White Again-agenda is.

Cedric Richmond, voorzitter van de organisatie van Afro-Amerikaanse Congresleden

Cedric Richmond, de voorzitter van de organisatie van de Afro-Amerikaanse Congresleden, reageerde op Twitter op Trumps uitspraak. Die is "bijkomend bewijs dat zijn Make America Great-agenda eigenlijk een Make America White Again ("Maak Amerika weer wit", nvdr.)-agenda is", zo schreef hij.

Niet de eerste keer

"Het is niet de eerste keer dat Trump met een lage dunk praat over mensen uit andere landen, zeker over mensen met een donkere huidskleur", zegt Amerikacorrespondent Michiel Vos. "Zo zei hij vorig jaar nog dat alle mensen uit Haïti aids hebben."

Afgelopen maandag hief de Amerikaanse regering nog het verblijfsrecht op van zowat 200.000 Salvadoranen die al minstens 17 jaar in de Verenigde Staten leven. Ze hadden een beschermd statuut gekregen na een reeks aardbevingen in 2001 in hun heimat El Salvador. Vorig jaar werden al gelijkaardige statuten voor onder meer Haïtianen, Nicaraguanen en Soedanezen geschrapt.

Van "hellhole" naar "shithole"

De uitspraak van Trump doet behoorlijk denken aan die van twee jaar geleden. Hij noemde Brussel toen een "hellhole", oftewel een "hellegat", na de bekendmaking van het nieuws dat verschillende terroristen van de aanslagen in Parijs uit onze hoofdstad kwamen. "Brussel was zo mooi, nu is het een hellegat", zei hij toen.

Meest gelezen