Trump neemt na het onderzoek afscheid van zijn dokter, schout-bij-nacht Ronny L. Jackson.
AFP or licensors

Trump ondergaat algemeen medisch onderzoek: "Hij is in blakende gezondheid"

"De Amerikaanse president Donald Trump verkeert in blakende gezondheid", zegt het Witte Huis zijn arts citerend. Trump heeft zijn eerste algemeen medisch onderzoek ondergaan als president. 
De jaarlijkse onderzoeken van de president zijn normaal gezien routine, maar onder Trump heeft het onderzoek veel meer aandacht gekregen door de berichten en geruchten over de mentale gezondheid van de president. Die werd niet onderzocht. 

"Het medische bezoek van de Amerikaanse president Trump aan het nationaal militair hospitaal van Walter Reed in Maryland is uitzonderlijk goed verlopen. De president verkeert in blakende gezondheid. Ik kijk ernaar uit om het publiek te informeren", zei arts Ronny Jackson, die eerder al met Trumps Democratische voorganger Barack Obama werkte. De 71-jarige Trump heeft zijn eerste algemeen medisch onderzoek ondergaan als president. 

Het medische bezoek van Trump is uitzonderlijk goed verlopen

Ronny Jackson

Het medische onderzoek heeft ongeveer drie uur geduurd. De jaarlijkse medische onderzoeken zijn niet verplicht, maar de meeste presidenten ondergaan ze zonder dat daar al te veel aandacht aan besteed wordt. Na het onderzoek geven ze dan een medisch rapport vrij waarin ze "geschikt voor hun taak" worden verklaard. 

Mentale gezondheid niet onderzocht

Onder Trump staat het onderzoek evenwel volop in de belangstelling door de toon van een aantal van zijn tweets, de manier waarop hij onlangs op televisie een aantal woorden onduidelijk uitsprak en commentaren die aan een aantal van zijn naaste medewerkers worden toegeschreven. Die commentaren zijn onder meer te vinden in het recente boek van journalist Michael Wolff, waarin Trump wordt geportretteerd als een verwend kind zonder discipline die niet opgewassen is tegen zijn taak.

De woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders heeft het boek een "complete fantasie" genoemd, en Trump zelf heeft zich hevig verweerd tegen de beweringen dat hij mentaal niet gezond zou zijn. Trump noemde zich zelfs "een zeer stabiel genie". Verantwoordelijken van het Witte Huis gaven alvast aan dat een psychiatrisch onderzoek geen onderdeel was van dit medisch onderzoek. 

Bloeddruk, cholesterol....

Het medisch onderzoek heeft de normale zaken onderzocht zoals zijn bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, hartslag en gewicht. 

 Het Witte Huis had op voorhand al bekendgemaakt dat Trump geen psychiatrisch onderzoek zou ondergaan. Over een ander soort test werd niets gezegd: een cognitief assessment waarbij bepaalde neurologische functies worden onderzocht, zoals het geheugen. Dat wordt sinds kort terugbetaald onder Medicaid bij de jaarlijkse onderzoeken voor senioren.

Trump was 70 bij zijn eedaflegging op 20 januari 2017, en daarmee de oudste persoon ooit verkozen tot president van de VS. 

Trump neemt middel tegen "klassieke mannelijke kaalheid"

Trump neemt een statine voor zijn cholesterol, lage dosissen aspirine om het risico op een hartaanval te verkleinen, een middel tegen Alopecia androgenetica, "klassieke mannelijke kaalheid", en antibiotica tegen rosacea, een huidaandoening die veel voorkomt bij mensen met een lichte huid. 

De president is 1 meter 90 en weegt 107 kilogram. Zijn BMI is daarmee 29,5, wat hem in de categorie met overgewicht plaatst. Trump zegt dat hij het grootste deel van zijn lichaamsbeweging krijgt door golf te spelen, maar volgens de American Heart Association biedt die sport niet veel cardiovasculaire voordelen omdat ze niet veel inspanning vraagt. De organisatie raadt golfers aan om te wandelen over het terrein, maar Trump rijdt met een karretje van hole naar hole.

Trump houdt van fast food, goed gebakken steak, chocoladecake en vanille-ijs, en hij drinkt naar verluidt zo'n 12 dieetcola's per dag. In hun recente boek "Let Trump be Trump" beschreven de gewezen campagnemedewerkers Corey Lewandowski en David Bossie de vier belangrijkse voedselgroepen op het campagnevliegtuig als "McDonald's, Kentucky Fried Chicken, pizza en dieetcola".

Trump krijgt een hamburger tijdens de verkiezingcampagne.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen