Video player inladen...

Vlaamse architecten vragen oplossing voor problemen met digitaal omgevingsloket

Wie een huis wil bouwen of verbouwen moet sinds 1 januari een omgevingsvergunning hebben. Architecten moeten zo'n vergunning aanvragen via het digitale omgevingsloket. Dat loket blijkt regelmatig te haperen.

De omgevingsvergunning bestaat sinds 1 januari en is in de plaats gekomen van de bouw- en milieuvergunning. Die twee vergunningen worden nu dus tegelijkertijd aangevraagd, wat een tijdsbesparing zou moeten zijn, maar in de praktijk blijkt dit niet zo.  Door aanhoudende technische problemen bij het digitale loket is er geen sprake meer van tijdswinst voor de architecten. "We hebben de minister ondertussen al twee keer in gebreke gesteld", zegt Dirk Mattheeuws van het netwerk van architecten Vlaanderen. "We hebben de minister ook duidelijk uitgelegd wat de problemen zijn en hopelijk krijgen we zo snel mogelijk een loket dat werkt."

De Vlaamse overheid erkent de problemen van de voorbije maanden, maar die zouden nu opgelost moeten zijn, zegt Brigitte Borgmans van het departement omgeving. "Sinds 1 januari werkt het omgevingsloket op een nieuw platform dat uitgebreid getest is. Het systeem kan veel data aan en we zijn ervan overtuigd dat het nu veel stabieler is."

Meest gelezen