Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN stuurt bemiddelaar naar Griekenland en Macedonië

De Verenigde Naties gaan eind van de week een bemiddelaar sturen naar Griekenland en Macedonië om uit de onverdeeldheid te geraken over de naam van het land.  

Griekenland weigert de naam Macedonië te erkennen, want dat is een Griekse provincie. Het aanslepend dispuut verhindert vooruitgang in de toetredingsambities van Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO. Voorlopg is er alleen sprake van de FYROM, de voormalige Joegoslavische Republiek van Macedonië. De buitenlandministers van beide landen hebben elkaar ontmoet in Thessaloniki, ze werken aan het herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Ook de betrekkingen met Albanië zijn aan ontspanning toe. Het parlement van Macedonië heeft het Albanees tot tweede officiële landstaal gemaakt. De grootste conservatief-nationalistische oppositiepartij boycotte de stemming als ongrondwettelijk. Het hangt nu van de president af of de wet ook toegepast zal worden. Tot nu toe mocht Albanees, na een vredesovereenkomst met Albanese rebellen, alleen gebruikt worden in gebieden waar een minderheid van ten minste 20 % leefde.  

Meest gelezen