We moeten (wellicht) op 26 mei 2019 naar de stembus

De fractieleiders van het Europees Parlement stellen voor om de Europese verkiezingen volgend jaar te houden tussen 23 en 26 mei. Binnenkort beslissen de EU-lidstaten definitief over de verkiezingsdatum. In België vinden de regionale verkiezingen plaats op dezelfde dag als de Europese verkiezingen, wellicht dus op zondag 26 mei 2019.  

De woordvoerder van het Europees Parlement maakte het nieuws via Twitter bekend: als het van de fractieleiders afhangt, gaan de inwoners van 27 EU-lidstaten tussen donderdag 23 en zondag 26 mei 2019 hun stem uitbrengen in de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Dat heeft zijn gevolgen voor België. In ons land vinden de  verkiezingen voor het Vlaamse, Brusselse en Waalse Parlement immers plaats op dezelfde dag als de Europese verkiezingen. Traditiegetrouw worden verkiezingen bij ons op zondag georganiseerd, volgend jaar dus wellicht op 26 mei.

Helemaal zeker is het nog niet. De definitieve beslissing moet genomen worden door de Europese lidstaten. Daar lag aanvankelijk een voorstel op tafel om de Europese verkiezingen te houden tussen 6 en 9 juni 2019. Omdat dat het verlengde Pinksterweekend is, had België gevraagd om een andere datum te zoeken. België kreeg daarbij de steun van Duitsland. Binnenkort beslissen de vertegenwoordigers van de lidstaten of de verkiezingen tussen 23 en 26 mei 2019 zullen plaatsvinden. Het enige land dat nog bezwaar zou hebben, is Bulgarije. Op 24 mei hebben zij een feestdag, en dus ook een verlengd weekend.  Bulgarije voerde in 2016 de stemplicht in.

In 2014 waren er op 25 mei zowel regionale, Europese als federale verkiezingen. Het is mogelijk dat dat op 26 mei 2019 opnieuw het geval is, tenzij de regering-Michel eerder zou vallen en er vroeger verkiezingen worden gehouden. Federale verkiezingen moeten, in tegenstelling tot de regionale, niet gehouden worden op dezelfde dag als de Europese verkiezingen.

Meest gelezen