"Mijn man heeft een griepje. Goh, wat haat ik mijn man!"

Het is winter en dus is de kans groot dat ook u opnieuw met een griepje of een verkoudheid te maken krijgt. Een noodzakelijk kwaad in deze koude en natte periode van het jaar, maar dan wel een kwaad dat ieder jaar opnieuw de mannelijke helft van de bevolking harder lijkt te treffen dan de vrouwelijke. Al vinden deze laatsten dan weer dat de houding van "hun" mannen eerder te omschrijven valt met de term "aanstellerij". Op sociale media werd intussen dan ook al meer dan eens gelachen -oftewel, zuur gelachen- met wat tegenwoordig alom bekend is onder de naam "man flu", een gewone griep waarvan de symptomen door mannen op een soms potsierlijke manier overdreven worden.

Ook al is de term "mannengriep" wellicht niet meer dan een uit de hand gelopen grap, het fenomeen leende zich alvast tot allerhande psychologische en wetenschappelijke theorieën.

Zo zou volgens een studie van de Amerikaanse Johns Hopkins University het vrouwelijke hormoon oestrogeen als een soort bescherming werken tegen de agressieve symptomen van de griep. Maar de opvoeding zou ook een doorslaggevende rol spelen. "Als je als kind al onmiddellijk in bed werd gestopt als je koorts had, dan duik je als volwassene ook meteen onder de wol", aldus de Nederlandse griepdeskundige Ted van Essen in januari 2016 op RTL Nieuws.

Vrouwen zouden sneller naar de dokter gaan om zich te laten helpen, terwijl het "machogedrag" van mannen hen ervan weerhoudt de dokter te bezoeken "voor maar een griepje", waardoor ze er langer mee rondlopen. Vrouwen zouden ook meer bewust zijn van hun lichaam, waardoor, als ze geconfronteerd worden met een ziekte, door de lichamelijke gevolgen minder verrast worden. Terwijl mannen eerder iets hebben van: "Help, ik heb een lichaam!"

Het zou allemaal ook te maken kunnen hebben met het testosterongebied in de hersenen, dat groter is bij mannen en ertoe leidt dat mannen meer koorts maken en zich dus ellendiger voelen. Of het heeft gewoon te maken met het feit dat mannen, als de situatie zich aanbiedt, ook eens graag in de watten gelegd willen worden.

Vooral dan die laatste verklaring komt vaak terug op sociale media, wanneer vrouwen hun partner zien zwoegen om zich doorheen een griep of verkoudheid te slaan. Een cynische ondertoon is daarbij nooit ver weg, zelfs bij mannen zelf, zoals moge blijken uit volgende selectie:

Meest gelezen