7 Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blik en plastic

Statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. Het is waar de Statiegeldalliantie in Vlaanderen en Nederland al een tijdje voor ijvert. Vandaag hebben 7 Vlaamse steden en gemeenten bekend gemaakt dat ze zich bij de alliantie hebben aangesloten. Een primeur voor Vlaanderen.

De Statiegeldalliantie groepeert meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse organisaties en bedrijven.  In statiegeld zien zij de oplossing voor het probleem van zwerfvuil, dat de Vlaamse gemeenten jaarlijks meer dan 100 miljoen euro kost.  Als mensen hun lege drankblikjes en PET-flessen kunnen inruilen tegen geld, dan zullen die niet zo snel op de straat belanden, zo luidt de redenering. De som die ze terugkrijgen moeten ze dan wel eerst betalen bij aankoop. 

Limburg geeft het voorbeeld...

In Nederland hadden zich eerder al een 20-tal steden en gemeenten bij de Statiegeldalliantie aangesloten, waaronder Amsterdam, Breda en Utrecht. Nu komen er 7 Vlaamse steden en gemeenten bij: Halen, Hamont-Achel en Hasselt in de provincie Limburg,  Haacht in Vlaams-Brabant, Laakdal en Zoersel in Antwerpen, en Tielt in West-Vlaanderen. 

... 12 Vlaamse organisaties volgen

De Statiegeldalliantie is niet alleen uitgebreid met Vlaamse 7 gemeenten, ook 12 Vlaamse organisaties hebben zich bij de alliantie aangesloten. Consumentenorganisatie Test Aankoop en de vrouwenorganisatie van de Belgische Boerenbond KVLV waren er al eerder bij. Nu zijn er onder meer ook nog natuurorganisatie Natuurpunt en het muziek- en theaterfestival Ubuntu bij gekomen.   

Op de grote ring hebben we 13 ton zwerfvuil opgeruimd. Dat heeft ons 35.000 euro aan werkuren gekost.

Joost Venken, schepen voor Leefmilieu in Hasselt

Tom Zoete, woordvoerder van de Statiegeldalliantie, is blij met de nieuwkomers. Hij hoopt dat andere Vlaamse steden en gemeenten hun voorbeeld zullen volgen. "Blikjes en flesjes worden vaak gekocht als mensen onderweg zijn", vertelt hij in De Ochtend op Radio 1. "Dat is ook de reden waarom we ze terugvinden in bermen en langs straatkanten. Thuis zouden mensen ze kunnen weggooien in de blauwe pmd-zak. Maar als ze onderweg zijn, hebben ze die niet bij de hand".   

Rotzooi

Blikjes en flesjes die op straat of in de berm belanden: daar kunnen ze in Hasselt over meespreken. "Op de grote ring hebben we afgelopen jaar 13 ton zwerfvuil opgeruimd", zegt schepen voor Leefmilieu Joost Venken (Groen) in De Ochtend. "Dat heeft ons 35.000 euro aan werkuren gekost. Wij hopen dat de Vlaamse regering gehoor geeft aan onze oproep en het statiegeld snel invoert. Want uiteindelijk zijn het de steden en gemeenten die de rotzooi moeten opruimen".

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V)  heeft zich in het Vlaams Parlement al meermaals uitgesproken voor statiegeld. De Statiegeldalliantie hoopt dat de andere regeringspartijen N-VA en Open VLD haar zullen steunen.

Nog geïnteresseerden

Intussen heeft ook de Antwerpse gemeente Zandhoven laten weten dat ze tot de Statiegeldalliantie wil toetreden. De gemeenteraad heeft de toetreding in december al goedgekeurd.  En ook Boom laat weten dat er op de gemeenteraad in december beslist is om zich aan te sluiten.

Meest gelezen