AFP or licensors

Afrikaanse Unie eist excuses van Trump na "shithole"- uitspraak

De Afrikaanse Unie heeft excuses geëist van de Amerikaanse president Donald Trump nadat hij een aantal Afrikaanse landen “shitholes” heeft genoemd tijdens een vergadering over immigratie. Dat meldt de afdeling van de Unie in Washington.

De Afrikaanse Unie wil dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn excuses aanbiedt, ze eisen excuses omdat hij een aantal landen van het Afrikaanse continent “shitholes” heeft genoemd. 

“We zijn in shock, ontzet en verontwaardigd”, meldt de Afrikaanse Unie. “De regering Trump heeft de Afrikanen verkeerd begrepen.” Met één stem, in een zelden gehoorde felle taal, eisten de 54 ambassadeurs van de Afrikaanse Unie dat de VS-president zijn woorden terugneemt. 

“De opmerkingen doen het Amerikaanse credo en het respect voor diversiteit en menselijke waardigheid oneer aan.”

De opmerkingen doen het respect voor diversiteit en menselijke waardigheid oneer aan

Afrikaanse Unie

De ambassadeurs zijn bezorgd over de "groeiende" tendens van de regering-Trump om het "continent, en gekleurde personen, te denigreren." 

"Er is een ernstige behoefte aan dialoog tussen de Amerikaanse regering en de Afrikaanse landen", voegen ze er nog aan toe. Senegal en Botswana riepen de ambassadeur van de VS al op het matje.

Trump ontkent

De Amerikaanse president zou donderdag de “shithole”-opmerkingen gemaakt hebben tijdens een vergadering over immigratie. Maar Trump zelf ontkent dat hij zich in die bewoordingen heeft uitgelaten. "De taal die ik gebruikt heb tijdens de vergadering was hard, maar dit is niet de bewoording die ik heb gebruikt."   

Trump kon rekenen op de steun van twee Republikeinen die ook aanwezig waren op de vergadering. Maar de Democratische senator Dick Durbin zei dat Trump de Afrikaanse landen verschillende keren "shitholes" heeft genoemd en nog andere racistische taal heeft gebruikt. De uitlatingen van Trump lokten van over heel de wereld erg verontwaardigde reacties uit. 

Meest gelezen