Air France-KLM ontkent dat het met easyJet bod op Alitalia doet

Air France-KLM ontkent partij te zijn in het overnameproces van Alitalia en spreekt tegen een bod te hebben uitgebracht op de noodlijdende Italiaanse vliegtuigmaatschappij. Eeder was gemeld dat Air France-KLM samen met easyJet een bod had gedaan.  

Ook Lufthansa en de Amerikaanse investeerder Cerberus hebben een voorstel op tafel gelegd. Dat heeft de Italiaanse minister van Industrie Carlo Calenda vrijdag gezegd. De bewindsman zei tegen de Italiaanse televisie dat hij de drie biedingen zal bespreken met de bewindvoerders van Alitalia. "Daarna zal er een korte periode worden ingelast om erachter te komen welke van deze biedingen de beste is en welke nog kunnen worden verbeterd."

In 2009 was Air France-KLM al eens betrokken bij een doorstart van Alitalia maar het Frans-Nederlandse concern beleefde weinig plezier aan die investering. Het Italiaanse bedrijf bleef verlies op verlies stapelen. Toen het opnieuw met de pet rond moest bij de aandeelhouders, besloot het Frans-Nederlandse bedrijf niet langer mee te doen en zijn belang te laten verwateren.

Etihad Airways sprong in het gat, maar wist Alitalia evenmin op de rails te krijgen. Het bedrijf uit Abu Dhabi trok zich vorig jaar terug als geldschieter, waarna Alitalia failliet ging. Sindsdien wordt gezocht naar een koper. 

Alitalia maakt nog altijd deel uit van het samenwerkingsverband dat Air France-KLM heeft met het Amerikaanse Delta Air Lines voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten. De Italiaanse maatschappij beschikt over een relatief jonge vloot van circa honderd vliegtuigen. Ook de landingsrechten in Rome en Milaan zijn van grote waarde. De partij die Alitalia overneemt, zal wel de garantie eisen dat er flink kan worden gesaneerd. Sinds de oprichting in 1947 leed het voormalige staatsbedrijf vrijwel uitsluitend verlies. Er werken nu nog zo'n 12.500 mensen.

Meest gelezen