CD&V: "Als je blaft, moet je bijten. Anders blaf je beter niet"

Zowel partijvoorzitter Wouter Beke als vicepremier Kris Peeters (CD&V) geven toe dat hun partij zichzelf ietwat in de voet heeft geschoten door impliciet aan te sturen op een ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die lag de voorbije drie weken zwaar onder vuur in verband met de repatriëring van Soedanezen.

Toen bleek dat Francken premier Michel niet correct had ingelicht over een in januari geplande repatriëringsvlucht, kreeg hij het verwijt dat hij indirect het parlement had voorgelogen. Hoewel de rel net voor de kerstvakantie al een afgesloten hoofdstuk leek, stuurde CD&V-voorzitter Beke toch aan op zijn ontslag, hoewel hij dat woord niet in de mond nam.

"Van mij mogen jullie dat een communicatiefout noemen", geeft Beke toe in De Standaard. "Ik heb nooit zijn ontslag gevraagd, ik wees op een persoonlijke deontologie. Voor mij gaat politiek over meer dan tactiek en strategie."

Van mij mogen jullie dat een communicatiefout noemen

CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Standaard

"Wouter kent als politicoloog gewoon heel goed de vaderlandse geschiedenis en heeft verwezen naar CD&V-ministers  die in het verleden wel zijn opgestapt", verdedigt vicepremier Peeters (CD&V) zijn partijvoorzitter in Het Laatste Nieuws. "Dat wordt dan vertaald alsof wij het ontslag van Francken vroegen."

Hoe dan ook is het gespeculeer over een eventueel ontslag van Francken pas vorige zondag gestopt, toen N-VA-voorzitter Bart De Wever onomwonden zei dat zijn partij uit de regering zou stappen als men het ontslag van Francken zou eisen. Daarmee werd meteen duidelijk wie in de praktijk de lakens uitdeelt.  "Ik denk dat het juist is dat als je blaft, je ook moet bijten. Anders blaf je beter niet", geeft Kris Peeters toe.

Met onze stijl en kracht van overtuiging maken we er het beste van

CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Standaard

CD&V zit niet in een gemakkelijk positie. Als de Vlaamse christendemocraten te veel gaan dwarsliggen over het beleid en de communicatie van Francken, worden ze gekapitteld als kibbelaars, als ze laten begaan, krijgen ze het etiket van zwakkeling opgekleefd. "Jullie moeten niet denken dat we er gefrustreerd bijlopen", zegt Wouter Beke. "Met onze stijl en kracht van overtuiging maken we er het beste van."

Later vandaag houdt Beke nog een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij.

Meest gelezen