© VRT

Dimitri Verhulst stapt over van Atlas Contact naar nieuwe uitgeverij Pluim

Topauteurs Dimitri Verhulst en Joris Luyendijk stappen over van uitgeverij Atlas Contact naar de nieuwe uitgeverij Pluim van Mizzi van der Pluijm, ex-directrice bij Atlas Contact. Die richtte een zelfstandige uitgeverij op na een onoplosbaar conlict met VBK, het moederbedrijf van Atlas Contact. 

Enkele van de bestverkopende Vlaamse en Nederlandse auteurs , waaronder Dimitri Verhulst en Joris Luyendijk, verlaten de Nederlandse uitgeverij Atlas Contact. Ze stappen over naar de nieuwe uitgeverij  Pluim. Die is op 1 januari is opgericht door Mizzi van der Pluijm, tot zeven maanden geleden directrice bij Atlas Contact.

Na dertig jaar dienst stapte Van der Pluijm in oktober vorig jaar op bij de Amsterdamse uitgeverij Atlas Contact. Een conflict met moederbedrijf VBK bleek onoplosbaar. Er waren nieuwe aandeelhouders aangetreden bij VBK, en Van der Pluijm vond dat ze onvoldoende garanties kreeg over de onafhankelijkheid van Atlas Contact.

Aderlating

Mizzi van der Pluijm besloot uiteindelijk een zelfstandige uitgeverij op te richten, en een aantal auteurs zijn haar gevolgd. Behalve Verhulst en Luyendijk hebben ook P.F. Thomése, Hanna Bervoets, Lieke Marsman en Michel Krielaars getekend bij de nieuwe uitgeverij Pluim. 

Het vertek van de auteurs is een aderlating voor Atlas Contact. Joris Luyendijk was in 2015 de bestverkochte auteur in Nederland, met ruim 300.000 exemplaren van "Dit kan niet waar zijn", een hallucinante schets van de geplogenheden in het financiële hart van Londen, the City. Het conflict doet denken aan een gelijkaardige aderlating bij uitgeverij Querido Kind, waarbij dertig auteurs overstapten naar een andere uitgeverij na een conflict van de redactie met uitgeverijconcern WPG.