Videospeler inladen...

Is de Ghelamco Arena in Gent illegaal gebouwd?

Zijn er onregelmatigheden gebeurd bij de bouw van de Ghelamco Arena in Gent? Dat is de vraag die Het Laatste Nieuws vandaag stelt, naar aanleiding van een boek van auteur Ignace Vandewalle dat volgende week in de winkelrekken ligt. Vandewalle oppert daarin dat er bij de aanbesteding van het project geen concurrentie was toegestaan, terwijl de wet dat wel voorschrijft. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) benadrukt dat alles volgens de regels is verlopen.

Volgens Vandewalle - een ex-medewerker van politicus Jean-Marie Dedecker- is er heel wat foutgelopen tijdens de bouw van het stadion, midden de jaren 2000. "Zo zijn er meerdere overtredingen gebeurd op de wet van de overheidsopdrachten, maar de belangrijkste is de toewijzing van het project in zijn geheel. Het is zo dat de wet op de overheidsopdrachten van 1993 -die destijds nog van toepassing was- stelt dat wanneer men een gebouw wil gaan bouwen dat gefinancierd wordt met meer dan 50 procent overheidsgeld, er moet voldaan worden aan de wet van de overheidsopdrachten. Dat is in Gent niet gebeurd."

"De stad Gent heeft geld gegeven aan het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent, die dan op zijn beurt het geld heeft gegeven aan NV Buffalo, die dan uiteindelijk het geld heeft gegeven aan cvba Arteveldestadion om dan het project te realiseren", gaat Vandewalle verder. "Onder meer Optima en architectenbureau Bontinck zetelden in cvba Arteveldestadion. Zij hebben in principe het project cadeau gekregen. Maar iedereen in België en zelfs iedereen in Europa had de kans moeten krijgen om het project in de wacht te slepen."

En is Vandewalle zeker dat er geen poging gedaan is om een aanbesteding uit te schrijven? "Ik denk dat dat eerder een vraag is die u moet stellen aan het stadsbestuur", reageert Vandewalle. "Ik weet dat voor de aanbesteding van het project in zijn geheel, die toegewezen is aan cvba Arteveldestadion geen aanbesteding terug te vinden is."

Termont

Alles is volgens de regels verlopen

"Natuurlijk is alles volgens de regels verlopen", reageert de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). "Ik kan heel precies zijn: ons stadsontwikkelingbedrijf heeft in samenspraak met ons op 29 maart 2006 beslist om een Europese aanbesteding uit te schrijven. Die Europese aanbesteding is verschenen in het bulletin der aanbestedingen op 13 april 2006. Zijn bewering raakt geen enkele grond."

"Er werd dus in heel Europa gevraagd naar kandidaten die bereid waren om mee de bouw van een nieuw voetbalstadion te financieren", legt Termont verder uit. "We hebben daarop geen enkel positief antwoord gekregen. Daarna zijn dan gesprekken gevoerd, eerst met Optima en daarna met Ghelamco."

Ik stel vast dat anderen ons dat succes niet gunnen

Gent heeft met de Ghelamco-arena een eigen stadion, andere steden hebben dat nog niet. "Ik stel vast dat men daar in Brussel en Brugge helaas niet in slaagt. Er moet echt wel een vertrouwensrelatie zijn tussen de club en het stadsbestuur en wij zijn zowat de enigen die daarin geslaagd zijn. Ik stel ook wel vast dat er veel anderen zijn die ons benijden en die ons dat politieke succes niet gunnen. Het tegendeel is waar: men doet politieke aanvallen op basis van dat stadion en op basis van onwaarheden."

Termont benadrukt ook nog dat de stad Gent mee heeft geïnvesteerd, maar dat KAA Gent het stadion volledig terugbetaalt. "Er is zelfs nog een overschot van 10 miljoen euro dat de stad zal hebben op het einde van de rit. En bovendien zal het stadion weer 100 procent eigendom worden van de stad. Dit is dus een zeer goede zaak voor de stad. De auteur van het boek weigert dat echter in te zien, maar we zullen dat zwart op wit bewijzen. Vrijdag nodigen we alle journalisten uit, we zullen ook een database aanleggen waar iedereen alles kan komen inzien. We gaan dat in de grootste transparantie doen omdat we weten dat alles volgens de regels is verlopen."

(lees verder onder de foto)

Jasper Jacobs

5.000 euro aan spijs en drank in loge

In het boek wordt ook vermeld dat er in de loge van de Ghelamco-arena voor meer dan 5.000 euro aan drank en eten werd opgesoupeerd door de Gentse schepenen. "Die 5.000 euro is in 2014 eenmalig door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd. Over een periode van meer dan 4 jaar is er dus 5.000 euro gespendeerd. De vzw Voetbal in de stad is er langsgeweest, alsook de daklozen en dergelijke meer. Dat zijn sociale organisaties, maar dat zijn soms ook mensen die iets voor de stad hebben gedaan en die dan eens uitgenodigd worden om een glas te drinken en een sandwich te eten en tegelijk naar het voetbal te kijken. Ik denk dat dat in elk stadion gebeurt."

Meest gelezen