Video player inladen...

Inwoners Hawaï krijgen vals raketalarm "nadat werknemer op verkeerde knop heeft geduwd"

In de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons een alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Al snel bleek het om vals alarm te gaan, naar verluidt omdat een werknemer op een verkeerde knop had geduwd.

"Ballistische raketdreiging inkomend naar Hawaï. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening", zo klonk de emergency alert die even over 19 uur onze tijd op tal van mobiele telefoons in Hawaï verscheen, een Amerikaanse staat in de Stille Oceaan. Ook op televisiezenders werd gewaarschuwd.

Al snel bleek het om een vals alarm te gaan. Behalve het "Hawaii Emergency Management Agency" zei ook Tulsi Gabbard, een Hawaïaanse Democrate in het Huis van Afgevaardigden, dat geen echte dreiging heerste. "Ik heb bevestigd bij functionarissen, er is geen raket inkomend".

Ook volgens het Amerikaanse commando in de Stille Oceaan, US Pacific Command, is geen raketdreiging voor Hawaï vastgesteld. "Het eerdere bericht was foutief gestuurd. De staat Hawaï zal zo snel als mogelijk een correctie sturen", klinkt het. Het US Pacific Command bevindt zich in Hawaï.

Wisseling van shifts

Intussen laat het Hawaïaanse noodgevallenagentschap EMA weten dat het alarm het gevolg is van een menselijke fout tijdens de wisseling van shifts. Een werknemer heeft daarbij op een verkeerde knop geduwd, meldt het agentschap.

"Dit mocht niet gebeuren. We onderzoeken de aaneenschakeling van gebeurtenissen die plaatsvonden", aldus gouverneur David Ige. "Het was een fout tijdens een standaardprocedure bij de verandering van een shift", aldus de gouverneur aan zender CNN.

De beheerder van het EMA in Hawaï, Vern Miyagi, zei dat hij actie zal ondernemen "om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt". Het EMA nam de verantwoordelijkheid voor het valse alarm op zich.

Sociale media

Het valse alarm beroert de gemoederen op sociale media. De Amerikaanse senator Brian Schatz zei dat het alarm inwoners in de staat de stuipen op het lijf had gejaagd. "Wat vandaag is gebeurd, is onvergeeflijk", aldus Schatz op Twitter. Hij vraagt dat snel verantwoordelijkheid wordt opgenomen en dat het proces dat tot de fout heeft geleid, snel wordt aangepast.

In augustus vorig jaar was er ook een vals raketalarm op het eiland Guam. Beide gebieden liggen mogelijk binnen bereik van raketten uit Noord-Korea.

Meest gelezen