AP2006

Ku Klux Klan boegbeeld Edgar Ray Killen overleden

In een gevangenis van Mississippi is op 92 jaar een oud-tovenaar van de Ku Klux Klan gestorven, Edgar Ray Killen. Hij zat een celstraf van 60 jaar uit voor de moord op drie ijveraars voor de mensenrechten, twee joden en een zwarte.  

De drie waren opgepakt door de plaatselijke, racistische politie en midden in de nacht vrijgelaten. Ze vielen in een hinderlaag van de Ku Klux Klan, werden gelyncht en ten slotte afgemaakt met de kogel. Hun lijken werden pas anderhalve maand later teruggevonden. Dat gebeurde in 1964, maar Killen werd nooit verontrust, hoewel acht anderen moesten terechtstaan en in 1967 straffen kregen tot zes jaar voor schending van de burgerrechten. Pas in 2000 had het gerecht genoeg bewijzen om Killen te vervolgen. Vijf jaar later werd hij veroordeeld.  

Meest gelezen