Videospeler inladen...

Luchtvervuiling alleen in de steden? Ook in kleinere gemeenten ontloopt u slechte luchtkwaliteit niet

Luchtverontreiniging komt niet alleen voor in onze steden, maar ook in kleinere gemeenten. Dat blijkt uit het nieuwe luchtkwaliteitsmodel van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vooral stikstofdioxide is een probleem.  

Het nieuwe luchtkwaliteitsmodel is ontwikkeld door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en geeft de luchtverontreiniging weer op gedetailleerde kaarten. "In Vlaanderen hebben we 60 meetposten die continu de luchtkwaliteit meten", verklaart Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker van de VMM, in het Radio 1-programma De Ochtend.  

"Het luchtkwaliteitsmodel berekent aan de hand van onder meer de informatie van de meetposten hoe de luchtkwaliteit elders in Vlaanderen is. Zo weten we nu dat het probleem van luchtverontreining zich niet beperkt tot onze steden. Ook in onze gemeenten is de kwaliteit van de lucht slecht".  

Vooral in straten met hoge bebouwing en druk verkeer is de luchtkwaliteit slecht

Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker Vlaamse Milieu Maatschappij

Het nieuwe model is zo verfijnd dat het de luchtkwaliteit zelfs weergeeft  tot op straatniveau. "Vooral in straten met hoge bebouwing en druk verkeer is de kwaliteit slecht", zegt Fierens. "Daar zien we een zogenaamd street canyon effect: de slechte lucht wordt er onvoldoende verdund en blijft er hangen."   

Stikstofdioxide

Stikstofdioxide (NO2) is het grootste probleem. "In sommige straten is de concentratie hoger dan Europa toelaat. Grote boosdoeners zijn dieselwagens, waarvan er in België nog altijd te veel rondrijden."   

Toch benadrukt Fierens dat de lucht in het verleden slechter was. "Als je de kwaliteit van onze lucht vergelijkt met die van tientallen jaren geleden, dan merk je dat die flink verbeterd is. De inspanningen die onze overheden hebben gedaan, hebben dus zeker vruchten afgeworpen. Het kan alleen nog beter".

Meest gelezen