Macron wil dat de baguette werelderfgoed wordt: "De hele wereld kijkt met afgunst naar ons stokbrood"

De Franse president schaart zich achter het initiatief van de bond van Franse bakkers. Die vinden dat de baguette samen met de Eiffeltoren in Parijs de belangrijkste symbolen van Frankrijk zijn en die het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed willen laten uitroepen.

De Franse bakkers zijn op het idee gekomen nadat in december de Unesco -de cultuur- en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties- de pizzaiolo, de Napolitaanse pizza, tot immaterieel erfgoed had uitgeroepen.

Zoiets moet nu ook kunnen voor de "baguette", het bekende stokbrood dat de Fransen met liefde onder hun arm dragen, vinden ze. "Een geweldig product van bloem, water, gist en zout, met een eigen geschiedenis en dat elke dag 's ochtends, 's middags als 's avonds gegeten wordt door de Fransen", zo zei de voorzitter van de Franse bakkersbond tijdens een ontvangst bij president Emmanuel Macron op het Elysée.

Het kostte hem niet veel moeite om de steun van Macron te krijgen voor dit initiatief. "De hele wereld kijkt met afgunst naar ons stokbrood en door het te erkennen als erfgoed, kunnen we de kwaliteit en het "savoir faire" bewaren", zei hij.

Frankrijk telt ongeveer 33.000 bakkerijen. Sinds 1993 is het stokbrood bij onze zuiderburen wettelijk beschermd, maar dat geldt niet altijd voor de stokbroden die in supermarkten worden verkocht. De voorzitter van de bakkersbond sprak bij Macron zijn walging uit voor die producten die vaak uit Oost-Europa worden ingevoerd en die volgens hem niet beantwoorden aan de kwaliteitsvereisten.

De Unesco heeft eerder al onder meer yoga, Spaanse flamenco-dans, Tibetaanse opera en de Belgische biercultuur erkend als immaterieel erfgoed.

Meest gelezen