Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nationale veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen in Taiwan

In Taiwan heeft president Tsai de voorbije week de nationale veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen, nadat de Volksrepubliek China eenzijdig vier nieuwe vliegtuigroutes had geopend die te dicht bij de eilandstaat komen.  

Tsai is evenmin te spreken over de toenemende dreigementen van Noord-Korea en de acties in internationale wateren door de zeemacht van China. Dat bedreigt de vrije doorvaart in de Straat van Taiwan, zegt de presidente. Zij eist dat Peking terugkeert naar de afspraken van begin 2015 om in onderling overleg initiatieven te nemen. De dreigende houding van China noopt Taiwan ertoe om zijn troepensterkte te verhogen en zijn alertheid op te drijven. China beschouwt Taiwan, het vroegere Formosa, als een opstandige provincie en heeft Taiwan uit de VN gewerkt. Toch zijn er nog een twintigtal landen die diplomatieke betrekkingen met Taipei onderhouden.

Meest gelezen