Video player inladen...

Nog 2 lichamen geborgen op brandende olietanker in Oost-Chinese Zee

De levenloze lichamen werden gevonden op het dek van het schip. De reddingswerkers slaagden er ook in de zwarte doos te vinden. De olietanker vloog vorige week in brand na een aanvaring voor de kust van China. Er worden nog altijd 29 opvarenden vermist.

Een groep Chinese bergers is uitgerust met zuurstofmaskers even aan boord van de nog altijd brandende tanker "Sanchi" geweest. Op het dek vonden ze de lichamen van twee bemanningsleden. Eerder was ook al de zwarte doos en een ander lichaam in het water gevonden.

Lang heeft die operatie niet geduurd, want met een temperatuur van 89 graden moesten de bergers snel weer vertrekken., zeker toen de wind begon te draaien en de rookwolken en het vuur hun richting uitkwamen.

Gisteren leek het erop dat het vuur stilaan zou uitdoven, maar na een nieuwe explosie is het vuur opnieuw aangewakkerd. In totaal nemen nu 15 schepen deel aan de hulpverlening, maar er is weinig hoop om nog overlevenden te vinden. Aan boord waren 30 Iraniërs en twee Bengalezen. Het weer wordt intussen slechter in de Oost-Chinese Zee en het schip is intussen al ver afgedreven, weg van de Chinese havenstad Shanghai, maar in de richting van het Japanse eiland Amami Oshima.

Intussen hebben zich ook 30 Iraanse "commando's" bij de reddingsteam gevoegd. Wat hun rol is, is niet duidelijk. De tanker voer onder Panamese vlag, maar was eigendom van een Iraanse tankermaatschappij. Het schip was met een lading erg lichte olie vanuit Iran onderweg naar Zuid-Korea. Er was 136.000 ton olie aan boord.

Milieuramp zou historisch kunnen zijn

Tot nu toe is er volgens de Chinese reddingsdiensten nog altijd geen sprake van een grote olievlek in zee. Probleem is dat de tanker een erg lichte vorm van olie aan boord had, die kleurloos en smaakloos is en moeilijk op te sporen of op te kuisen.

Een groot deel van de olie zou kunnen verdampen of verbranden, wat het gevaar voor het milieu beperkt. Mocht het schip echter zinken met een groot deel van de lading, dan ligt er volgens milieugroepen een "ecologische tijdbom" op de bodem van de zee.

De Oost-Chinese Zee is het belangrijkste visgebied langs de Chinese kust en een olieramp zou er grote gevolgen kunnen hebben. Het gebied in de Oost-Chinese Zee waar de tanker in brand staat, is overigens erg druk bevaren en er zijn erg vaak botsingen tussen schepen.

Meest gelezen