President Trump was een erg galante gastheer voor de Noorse premier Erna Solberg
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noren zitten verveeld met complimenten van president Trump, en ze willen niet massaal naar de VS

Voor de Amerikaanse president Donald Trump zijn migranten uit Noorwegen welkom in zijn land, in tegenstelling tot mensen uit "shithole countries", waarmee Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen worden bedoeld. Maar de Noren staan niet te springen om de oceaan over te steken, en daar hebben ze hun redenen voor.

Tijdens het bezoek van de Noorse premier Erna Solberg was VS-president Donald Trump erg vriendelijk voor haar land, dat hij als een belangrijke bondgenoot bestempelde. Een mooi compliment werd echter vervelend toen Trump een dag later die passie voor Noorwegen diametraal tegenover zijn afkeer voor "shithole countries" stelde.

Concreet wou hij meer immigranten uit landen als Noorwegen en hij zag niet in waarom hij er zou toelaten uit Haïti, El Salvador of Afrikaanse landen. Meteen hing opnieuw de schaduw van racisme over de Amerikaanse president: blanke blonde Noren tegenover zwarte mensen uit minder ontwikkelde landen.

Dat heeft in de als "shithole" bestempelde landen en ook elders in de wereld tot verontwaardigde reacties geleid, tot in Noorwegen toe. De Noren zitten er duidelijk mee verveeld en op de vraag van de Noorse televisiezender TV2 of ze naar de VS zou willen migreren, antwoordde een Noorse vrouw in Oslo: "Absoluut niet" en een andere "Tenzij die een andere president krijgen".

(lees verder onder de foto)

Noren zijn niet eens zo blond, bijna 17 procent heeft een migratieachtergrond
AP2011

Waarom Noren niet naar de VS willen

In 2016 zijn er vanuit Noorwegen 1.114 mensen geëmigreerd naar de VS en in omgekeerde richting gingen 1.603 Amerikanen naar het Scandinavische land. Eerder omgekeerd dus en er zijn meer dan een handvol redenen waarom Noren niet graag naar de VS willen migreren.

Wie dat wel doet, doet dat meestal om bij familie te wonen of in de VS te werken, maar die dreigt wel veel te verliezen. Zo leven Noren gemiddeld 81,8 jaar tegenover 79,3 jaar voor Amerikanen. Inzake het gemiddelde bruto binnenlands product per inwoner staat Noorwegen op de 4e plaats in de wereld en de VS op de 8e plaats. Dat is uiteraard een gemiddelde, in de praktijk is de sociale ongelijkheid in Scandinavië veel kleiner dan in de VS.

Bovendien hebben de Noren recht op een zeer goed en betaalbaar systeem van gezondheidszorg, goede pensioenen en degelijk betaalbaar onderwijs, net punten waarop de VS erg slecht scoren in de geïndustrialiseerde wereld. Bovendien stond Noorwegen vorig jaar op de eerste plaats in het World Happiness Report tegenover de 14e plaats voor de VS. Geluk is een gevoel, maar het wordt ondersteund door een "sovereign wealth fund" van 1.000 miljard dollar dat de welvaart moet ondersteunen ook als de olie- en gasreserves in de Noordzee uitgewerkt zijn.

Nu is Noorwegen weliswaar ook geen paradijs. Al dat fraais wordt mee gefinancierd door erg hoge belastingen die mede het leven erg duur maken. Het gebrek aan zonlicht en het gure weer compenseren de kapitaalkrachtige Noren echter door op grote schaal buitenverblijven in Zuid-Europa te kopen en daar hun "gouden jaren" door te brengen.

2000 AP

Dat was ooit anders

In het verleden trokken de Noren echter massaal naar Amerika. Zo wierp de Noorse viking Leif Eriksson in 1002 het anker uit om de eerste Europese kolonie te vestigen op de kust van Newfoundland in Canada. Het werd geen succes, maar eeuwen later kwamen Noren in Hollandse dienst mee naar onder meer Nieuw-Amsterdam (nu New York).

Een echte grote migratiegolf kwam er tussen 1836 en 1920 toen Noren massaal de armoede hun land ontvluchtten om een beter leven op te bouwen in de Verenigde Staten, vooral dan in de Midwest en noordelijke staten zoals Michigan en Wisconsin. In totaal zouden er nu meer dan vijf miljoen mensen van Noorse afkomst in de VS wonen, dat is meer dan in Noorwegen zelf.

In eigen land hebben de Noren in de 20e eeuw echter een moderne economie met sociale zekerheid en onderwijs uitgebouwd en daardoor is de migratie naar de VS zo goed als stilgevallen. Dat is deels gevestigd op visvangst en olie, maar andere Scandinavische landen zoals Zweden, Finland en Denemarken hebben geen olie en hebben een gelijkaardig sociaal systeem, zij het ook met hoge belastingen.

Meest gelezen