Stealth: Amerikaanse luchtmacht sluipt stiekem dichter bij Korea

De Verenigde Staten hebben drie  uiterst moderne B-2-bommenwerpers gestationeerd op het eiland Guam in het westen van de Stille Oceaan. Washington schuift geleidelijk radarontwijkende gevechtsvliegtuigen op richting Azië.

De drie toestellen van het type B-2 "Spirit" zijn samen met 200 mensen ondersteunend personeel aangekomen op het Amerikaanse eiland Guam in de westelijke Stille Oceaan. Daar zijn eerder al langeafstandsbommenwerpers van het type B-1 "Lancer" aangekomen. Die laatste groep heeft al vaak verkennings- en oefenvluchten uitgevoerd langs de gedemilitariseerde zone in Korea.

Het gaat dus niet om een vervanging, wel om een aanvulling en nog niet van de minste. De B-2 kan zowel nucleaire als conventionele bommen vervoeren over erg lange afstanden en is bovendien "stealth", dus hij kan vijandelijke radars ontwijken. Bovendien kunnen die vliegtuigen uitgerust worden met de nieuwe Massive Ordnance Penetrator (MOP), een erg krachtige "bunker buster" of bom die speciaal ontwikkeld is om in bunkers en tunnels diep onder de grond verscholen doelwitten uit te schakelen.

Die combinatie van mogelijkheden lijkt erg geschikt om het Noord-Koreaanse luchtruim binnen te dringen en daar de diep onder de grond verscholen nucleaire installaties en raketten uit te schakelen. Hoe lang de B-2's in Guam blijven, is niet duidelijk, maar sommigen zien er een ontrading in tegenover Noord-Korea om de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea niet te hinderen.

De Amerikaanse luchtmacht sluipt overigens ook nog elders binnen in de regio. Eind vorig jaar werden enkele tientallen andere stealth-gevechtsvliegtuigen vanuit de VS overgevlogen naar de luchtmachtbases Kadena op Okinawa en Iwakuni in Japan. Die F-35's -ook bekend als Joint Strike Fighter (JSF)- zouden een belangrijke aanvulling kunnen zijn bij de B-2's en zouden vijandelijke luchtafweer en andere doelwitten in Noord-Korea kunnen uitschakelen in het -overigens totaal krankzinnige- scenario dat het tot een oorlog zou komen.

Amerikaanse F-35's en Zuid-Koreaanse F-15's boven Korea
South Korea Defense Ministry

"Niet enkel Korea"

Het vooruitschuiven van al die vuurkracht betekent natuurlijk nog niet dat er een oorlog in Korea op komst is, zeker nu Noord- en Zuid-Korea voor het eerst in twee jaar opnieuw beginnen onderhandelen zijn. Noord-Koreaanse atleten en een grote delegatie zouden overigens uitgenodigd worden op de Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea, waardoor de kans op het verstoren van die spelen plots veel kleiner wordt.

De Winterspelen in Pyeongchang vinden plaats in februari en daarna zouden er de bijhorende Paralympics gehouden worden in diezelfde stad. Ook daar zal wellicht een "olympische vrede" heersen. Wanneer die spelen zijn afgelopen ergens in maart, begint de lente in Korea en zullen de VS en Zuid-Korea daar opnieuw grootscheepse militaire oefeningen houden.

De stationering van B-2's op Guam en F-35's in Japan zijn overigens niet enkel gericht op Korea, liet een lokale Amerikaanse commandant weten aan The Washington Post. Het lijkt erop dat de VS de slagkracht in de westelijke Stille Oceaan aan het voorportaal van Oost-Azië wil versterken en dan komen China en diens internationaal niet erkende claims in de Oost- en de Zuid-Chinese Zee in beeld.

Meest gelezen