Video player inladen...

Sterrenzaak Hertog Jan gaat dicht: "Stoppen op een hoogtepunt in onze carrière"

Alweer een sterrenrestaurant in ons land dat dichtgaat: topchef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens laten weten dat ze hun zaak in Zedelgem eind december sluiten.

De Mangeleer en Boudens namen Hertog Jan in 2005 over, toen het nog een brasserie was. Een jaar later kregen ze hun eerste Michelinster. De tweede volgde in 2009, de derde in 2011. 

"We hebben altijd gedroomd: eerst wilden we een eigen zaak, daarna één ster, nog later droomden we van drie sterren en van een 'echt restaurant' met internationale uitstraling. Onze grootste droom is altijd geweest om met Hertog Jan op een hoogtepunt in onze carrière te stoppen", zeggen De Mangeleer en Boudens in een persbericht. 

"We beleefden unieke momenten, ontmoetten inspirerende mensen, maar we hebben ook veel gemist en opgegeven. We willen graag eens genieten van kleine dingen: de kinderen ophalen aan school, 's avonds met zijn allen samen eten, wat meer tijd om te tennissen."     

Bedoeling is om na Hertog Jan het bistroconcept "L.E.S.S. by Hertog Jan" verder uit te bouwen.  L.E.S.S. staat voor "Love. Eat. Share. Smile." Het duo wil ook doorgaan met topgastronomie, maar dan in een andere vorm. "We denken dat we ons niveau nog kunnen overstijgen en dromen opnieuw van een plaats waar we nu en dan nog eens het beste van onszelf kunnen geven. Maar niet in de traditionele setting van een restaurant en alleen op de momenten dat wij er zin in hebben."

Topchefs hebben zin in iets anders

Hertog Jan is niet het eerst Belgische sterrenresturant dat de deuren sluit om iets anders te proberen. In 2016 gingen De Karmeliet in Brugge, De Wulf in Dranouter en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem al dicht. Al die chefs zijn intussen met andere culinaire projecten bezig.

Meest gelezen