Vroegere Egyptische stafchef van het leger doet gooi naar presidentschap

In Egypte staat het nu vast dat de vroegere stafchef van het leger, Sami Anan, een gooi zal doen naar het presidentschap.  

De meeste andere tegenkandidaten van huidig president al-Sissi hebben zich al dan niet onder druk teruggetrokken om zijn overwinning niet in het gedrang te brengen. De verkiezingen vinden eind maart plaats. Sami Anan heeft de kandidatuurstelling aanvaard die de Democratische Partij voor Egyptisch Arabië hem had aangeboden. Anan denkt een kans te hebben omdat de noodzakelijke drastische besparingen fel hebben gevreten aan al-Sissi's populariteit. Anan hekelt ook de afglijding van de mensenrechten in Egypte. Om aanvaard te worden moet een kandidaat de steun krijgen van 20 parlementsleden. Dat wordt moeilijk omdat vrijwel het hele parlement zich al achter al-Sissi geschaard heeft. Lukt dat niet, dan zijn 25.000 handtekeningen nodig van kiezers uit ten minste 15 van de 29 provincies. Intussen heeft Egypte beslist de avondklok in te stellen in delen van de noordelijke Sinaïwoestijn. De noodtoestand was al verlengd. Er woedt een radicaal-islamitische guerrilla die banden heeft met IS. Bij aanvallen en aanslagen zijn de voorbije jaren honderden doden gevallen.

Meest gelezen