Dexbalton

Vulkaan Mayon verjaagt mensen nabij Legazpi in de Filipijnen

De vulkaan heeft vandaag aswolken de lucht ingespuwd. Uit voorzorg zijn enkele duizenden mensen geëvacueerd uit dorpen in de omgeving. Vlakbij ligt ook de stad Legazpi City, maar die is voorlopig niet bedreigd.

Eind vorig jaar werd de vulkaan Mayon in het zuiden van het Filipijnse eiland Luzon plots opnieuw actief. Er waren kleine aardschokken en er ontsnapten dampen uit de krater.

Vandaag heeft de Mayon dan weer aswolken uitgespuwd. De vulkanologische dienst heeft meteen enkele dorpen in de omgeving laten evacueren. Een nieuwe uitbarsting zit er blijkbaar aan te komen of tenminste nog meer van die aswolken.

Tussen de vulkaan en de zee ligt de stad Legazpi City met bijna 200.000 inwoners, maar die stad is voorlopig niet bedreigd. De Mayon is een erg actieve vulkaan die regelmatig aan het rommelen gaat.

In 1814 werden meer dan 1.200 mensen gedood bij een zware uitbarsting. Ook daarna bleef de vulkaan slachtoffers maken. Meer recent waren er uitbarstingen in 1984 en 1993. Deze eeuw waren er uitbarstingen in 2006, 2008 en  2009, In 2013 werden vijf Duitsers en een Spanjaard samen met hun Filipijnse gids gedood tijdens een wandeltocht. De laatste uitbarsting van de Mayon dateert van 2014.

Meest gelezen