"Niemand verwachtte dat "Moonstruck" zo'n succes zou worden. Ook Cher niet!"

"Een uitbundig grappig eerbetoon aan de liefde." Beter kon de bioscoopfilm "Moonstruck", die 30 jaar geleden in de Amerikaanse bioscoopzalen verscheen, wellicht niet omschreven worden.  Niet alleen Cher, met weelderig krullende haarbos, schitterde in de maneschijn, ook Olympia Dukakis mocht uiteindelijk een Oscar voor haar prestatie in ontvangst nemen. Zij was het dan ook die als moeder Rose Castorini uitspraken als "You’re life is going down the toilets" en "I know who I am" de filmgeschiedenis mocht inspreken.

"Moonstruck" vertelde het verhaal van Loretta (Cher), die na een huwelijksaanzoek van de saaie Johnny (Danny Aiello) kiest voor diens broer Ronny (Nicolage Cage). Haar moeder Rose (Dukakis) ziet het met lede ogen gebeuren, terwijl ze intussen af te rekenen krijgt met een ontrouwe echtgenoot, Cosmo (Vincent Gardenia).

Olympia Dukakis: "Ik had nooit verwacht dat die film een succes zou worden. Op een zeker moment zat de cast wat met elkaar te praten, toen iemand aan Cher vroeg wat ze van de film verwachtte. Ze antwoorde met haar duimen naar beneden. Er was echt niemand die er veel van verwachtte. En dan gebeurde het toch. En dat had allemaal te maken met de regisseur, Norman Jewison. We begrepen geen snars van wat hij deed. Maar hij is ongelooflijk. Dan te weten dat hij nauwelijks richtlijnen gaf aan zijn acteurs." (Cultuurwebsite A.V.Club, februari 2015)

"Waarom de film zo populair geweest is, is me nog altijd niet helemaal duidelijk. In Italië was hij alleszins een succes omdat hij zo echt en geloofwaardig was. Ook vrouwen sprak hij meer aan. Hij raakte bij hen een gevoelige snaar." (Boston University Today, februari 2011)

"Op weg naar een benefiet zat ik bij Jewison in de auto. Hij zei me: "Je beseft toch dat je een Oscar voor die rol gaat winnen." Ik keek naar hem alsof hij ze niet allemaal op een rij had. Ik kon alleen maar denken: "Zo’n kleine film en zo’n klein Italiaans vrouwtje, die gaan ze toch geen Oscar geven." Ik dacht dat hij me alleen maar paaide omdat ik met hem naar dat benefiet wilde gaan." (A.V.Club)

"De zin "(What’s the matter with you?) You’re life is going down the toilets" (zie fragment hierboven) is eigenlijk van mijn moeder. Die zin kwam er bij mij spontaan uit toen we aan het improviseren waren. Je moet weten dat dat hetgeen was wat mijn moeder ooit tegen me gezegd heeft. Die zin kwam echt van diep binnen mij." (George Stroumboulopoulos Tonight, december 2013)

"Het is ongelooflijk hoeveel vrouwen me over de zin, "(I can’t invite you in because I’m married.) Because I know who I am", al aangesproken hebben. Waarom? Omdat ze in de film eindelijk iets zagen wat van een vrouw zelf uitging, niet iets wat een man beslist had of wat er van de vrouw verwacht werd. Plots was het daar! Het gevoel te weten wie je bent, waar je voor staat. Voor Rose kon het op dat moment niet duidelijker zijn." (Feminist, 2005)

Hier beneden kunt u de trailer van "Moonstruck" nogmaals bekijken. De film won uiteindelijk 3 Oscars en 2 Golden Globes.

Meest gelezen