Eén trein, één camera­standpunt en dat 17 uur lang: Australische tv pakt uit met slow tv

De Australische zender SBS zendt vanavond ononderbroken een 17 uur lange special uit van een treinreis door het land. Al die tijd bekijkt u de reis door de "ogen" van een camera die op een locomotief is geplaatst. 

Al in de jaren 60 experimenteerde Andy Warhol met het genre slow tv (in zijn film Sleep kan je 5 uur lang kijken naar een dichter die ligt te slapen), en in de jaren 90 werd er ook mee geëxperimenteerd in Duitsland. Maar het genre kreeg toch vooral een boost in Noorwegen, waar vanaf 2009 urenlange breisessies, een rendierentrek, of een maar liefst 134 uur durende bootreis op tv te zien waren (zie helemaal onderaan in dit bericht). Maar ook in Australië proberen ze het genre nu uit. De zender SBS zond op 7 januari een 3 uur durende uitzending van de Ghan-treinreis, die de zuidelijke stad Adelaide verbindt met Darwin in het noorden, en dat dwars door het hart van Australië.

Wat is er al die tijd te zien? Niets anders dan het standpunt van de camera die op de locomotief van de beroemde passagierstrein is geplaatst, met af en toe begeleidende informatie over de streek.

De uitzending was even succesvol als ze controversieel was, "maar het zette de natie aan tot praten, en het werd trending op sociale media", verantwoordde SBS zich. Met een gemiddelde van 583.000 kijkers vond de zender het zelfs de moeite om nog een stapje verder te gaan: vanavond wordt een versie van 17 uur van diezelfde treinreis uitgezonden. 

Maar zelfs dat is nog peanuts in vergelijking met de werkelijke duur van de treinreis: die duurt maar liefst 54 uur. 

Bekijk hieronder de trailer voor de 3 uur durende uitzending: 

Zo ziet de beroemde passagierstrein eruit vanuit een ander perspectief: 

En voor wie nog even tijd heeft: hieronder kan u de integrale, 8 uur durende uitzending van de rendierentrek op de Noorse televisie bekijken, net als de ruim 7 uur durende treinreis van Bergen naar Oslo.

Meest gelezen