Assad zou weer chloorgasaanval uitgevoerd hebben op wijken ten oosten van Damascus

Volgens diverse bronnen heeft de Syrische luchtmacht gisteren opnieuw een aanval met gifgas uitgevoerd tegen Oost-Ghouta, een voorstad van de hoofdstad Damascus die in handen is van rebellen. Zeker is dat die voorstad al wekenlang zwaar gebombardeerd wordt door het regime.

Volgens de "Witte Helmen" -een Syrische humanitaire groep- hebben vliegtuigen chloorgasbommen gedropt bij een aanval op Oost-Ghouta. Een aantal mensen -onder hen kinderen- zouden met ademhalingsmoeilijkheden in ziekenhuizen opgenomen zijn.

Zeker is dat op beelden van sociale media te zien is dat straten in Oost-Ghouta in een gele nevel gehuld zijn. Dat zou kunnen bevestigen dat het gaat om chloorgas, maar van wanneer die beelden  zijn, is niet duidelijk.

Wat wel zeker is, is dat Oost-Ghouta al wekenlang gebombardeerd wordt door Syrische en Russische vliegtuigen. Gisteren zijn daarbij een volwassene en een kind gedood. Sinds nieuwjaar zouden er al 85 burgers in de voorstad gedood zijn. Honderden gewonden zouden op evacuatie wachten.

Oost-Ghouta wordt al jarenlang belegerd door het Syrische leger. Dat wil komaf maken met de rebellenaanwezigheid zo vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. In Oost-Ghouta zouden nog 400.000 mensen wonen en er is een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisgoederen.

Meest gelezen