Video player inladen...

Darline Devos: "Racistische reacties op Miss België zijn schandalig"

Organisator Darline Devos van Miss België is niet te spreken over de racistische reacties op sociale media op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België 2018. Ook Unia en enkele politici van Open VLD en N-VA veroordelen de negatieve reacties op het feit dat ze Filipijnse roots heeft.

Ze is 22, ze is geboren in ons land en ze woont in Antwerpen. Toch is de nieuwe Miss België Angeline Flor Pua op sociale media het mikpunt van tal van racistische reacties omdat ze Filipijnse roots heeft.

"Ik vind dit schandalig", zegt Darline Devos aan VRT NWS. Zij organiseert sinds enkele jaren Miss België. "Angeline is in België geboren. Haar ouders hebben elkaar in ons land leren kennen. In mijn ogen is ze een echte Belg."

"We controleren het paspoort van alle meisjes die aan Miss België deelnemen", gaat ze voort. "Ze zijn allemaal Belg. Dat is een voorwaarde om aan de verkiezing deel te nemen."

"Als je je mond houdt, verandert er nooit iets"

Ook Bram Sebrechts van Unia reageert verbolgen op de racistische reacties. "Voor de zoveelste keer bereiken sociale media een dieptepunt", zegt hij. "We veroordelen dit met klem en vragen mensen hier tegen in te gaan. Als je je mond houdt, verandert er nooit iets."

Tegelijk plaatst hij een belangrijke kanttekening bij de verkiezing van Flor Pua. "Dat de mooiste van België Aziatische roots heeft, bewijst dat het leeuwendeel van de mensen mee is in het verhaal van diversiteit."

"Angeline toont aan dat onze samenleving warm en open is"

Flor Pua krijgt alvast de steun van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). "Trots op Miss met Aziatische roots", schrijft ze op Twitter. "Bewijs van een open, liefdevol Vlaanderen."

"Ik wil Angeline feliciteren met haar titel en met de manier waarop ze met de negatieve reacties omgaat", zegt Demir voor de microfoon van VRT NWS. "Het feit dat een meisje van Filipijnse afkomst Miss België is geworden toont aan dat onze samenleving warm en open is."

"Uiteraard keur ik de racistische uitlatingen af. Ik stel vast, en dat is positief, dat samen met mij heel wat Vlamingen daarop reageren op sociale media. Dat zullen we moeten blijven doen."

"Een enorm positief voorbeeld voor alle sinjoren"

Ook andere politici steunen de nieuwe Miss België en spreken zich uit tegen het racisme, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Bijzonder veel respect voor deze jonge Antwerpse, wiens verhaal een enorm positief voorbeeld is voor alle Sinjoren", schrijft De Wever op Twitter. "Gefeliciteerd, Angeline, en een prachtig jaar gewenst."

"Proficiat Angeline Flor Pua", treedt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hem bij. "Beauty and brains met een sterk karakter, de perfecte kersverse Miss België!"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat van zich horen. "Ontgoocheld door [de] racistische en gemene uitlatingen over de nieuwe Miss Angeline Flor Pua", zegt hij op Twitter. "Zielig. Ik zie een beloftevolle, jonge Vlaamse vrouw."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is duidelijk kwaad op de internettrollen die -naar zijn zin- de laatste tijd té vaak actief zijn. "We moeten de ruggengraat van dit racisme breken", luidt het kordaat.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dient Puas criticasters kort en bondig van antwoord: "Ze is helemaal van ons."

Meest gelezen