Video player inladen...

Brandende Iraanse tanker in Oost-Chinese Zee gezonken: "Ecologische tijdbom op de zeebodem"

Nadat een brandende Iraanse tanker in de Oost-Chinese Zee meer dan een week in lichterlaaie heeft gestaan, is het schip vanochtend gezonken. Dat melden Chinese media. Dat is slecht nieuws, want de kans op grote milieuschade is nu groter geworden.

Vorige week vrijdag was de tanker "Sanchi" ontploft nadat die in aanvaring was gekomen met een vrachtschip uit Hongkong. Dat gebeurde op 300 kilometer ten oosten van de Chinese havenstad Shanghai in de Oost-Chinese Zee.

De tanker stond sindsdien in brand en het is Chinese reddingsdiensten niet gelukt om het vuur te doven. Gisteren zijn hulpverleners wel een uur lang aan boord van de tanker geweest, maar door de hevige hitte moesten ze opnieuw vertrekken. Wel zijn intussen drie lichamen geborgen en is de zwarte doos met de gegevens gevonden. Van de overige 29 bemanningsleden is er evenwel geen spoor.

Volgens China is de tanker vanochtend dan gekapseisd. Dat gebeurde nadat hij was afgedreven in de exclusieve economische zone (EEZ) van Japan. De kans dat de overgebleven lichamen nog gevonden worden of dat de olie uit het schip kan overgepompt worden, is dus nu zo goed als onbestaande.

"Ecologische tijdbom op de bodem van de zee"

De tanker had 136.000 ton olie aan boord, goed voor ongeveer een miljoen vaten. Het gaat om een erg lichte vorm van olie. Daarvan zal op een week tijd al wel een groot deel van verbrand of verdampt zijn, maar niemand weet hoeveel van die olie er nu nog in de tanks van het wrak zitten.

Bovendien is die olie erg licht, kleur- en smaakloos en erg moeilijk op te sporen als ze in water terechtkomt. Volgens een Chinese wetenschapper zou de tanker als die met veel olie op de bodem ligt een "ecologische tijdbom" vormen die vroeg of laat tot een enorme vervuiling zou leiden.

De Oost-Chinese Zee is bovendien het belangrijkste visgebied in Chinese wateren en de keuken van de regio Shanghai is vooral sterk in vis en schaaldieren, maar dat gevaar geldt evenzeer voor Taiwan en het zuiden van Zuid-Korea en Japan. In Zuid-Korea wordt gevreesd voor het erg toeristische eiland Jeju (ook bekend als "honeymoon island") ten zuiden van het schiereiland. Dat eiland is door de Unesco opgenomen als natuurlijk erfgoed. Eerder hadden milieubewegingen gewaarschuwd voor wat mogelijk de grootste milieuramp ooit op zee zou kunnen worden.

Meest gelezen