Videospeler inladen...

Dewael trekt uitlatingen Jambon over aantal Soedanezen in twijfel

Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open VLD) hecht weinig geloof aan de uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die had in "De afspraak op vrijdag" gezegd dat het aantal Soedanezen in Brussel exponentieel is gestegen sinds de repatriëringen naar Soedan zijn opgeschort. Dewael vindt overigens ook dat de N-VA best wat meer empathie mag hebben voor de figuur van  premier Michel. 

"Heeft hij die geïdentificeerd? Hoe weet hij dat dit Soedanezen zijn?", zegt Dewael in "De zevende dag". "Dit is nu net de hetze geweest die we hebben gehad, namelijk mensen die illegaal op het grondgebied zijn, moeten op één of andere manier kunnen worden geïdentificeerd." 

Jambon zegt te weten dat het aantal Soedanezen is gestegen, maar Dewael fronst de wenkbrauwen: "Ik zou dat allemaal van heel nabij willen onderzoeken."

Dewael erkent wel dat Jambon gelijk heeft als hij het heeft over een aanzuigeffect bij een zwakke schakel in de keten. "Mensensmokkelaars zoeken inderdaad de landen op waar ze zien dat het hapert." Daarom pleit ook hij voor meer Europese samenwerking.

Gisteren spraken ook vrijwilligers en hulporganisaties tegen dat er de laatste weken veel Soedanese migranten zijn bijgekomen in ons land. 

"Het is onmogelijk om een link te leggen tussen het schrappen van de repatriëringen en het aantal mensen in het Maximiliaanpark en het Noordstation", zei Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

"Meer empathie voor de premier"

De heisa rond de repatriëring van Soedanezen en het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft ook geleid tot wat strubbelingen in de federale regering. Daarbij kwam vooral de N-VA nogal fel uit de hoek, ter verdediging van Francken.

"Ik heb bij de jaarwisseling vastgesteld dat de communicatie van de N-VA bijzonder hard was en dat die communicatie is bijgestuurd", zegt Dewael nog. "Toen was de communicatie van de N-VA ook wat bedreigend voor de premier."

De N-VA moet daarbij oppassen, vindt hij. "De N-VA heeft niet zoveel vrienden aan de andere zijde van de taalgrens en de MR is daar één van. Als je dit beleid wil voortzetten, moet je die te vriend houden." Dewael heeft een boodschap voor de N-VA. "Ik zou pleiten voor wat meer empathie naar de figuur van de premier. Hij heeft zijn nek uitgestoken in Wallonië, en die tak mag je dus niet afzagen", waarschuwt hij. De Franstalige liberalen zijn inderdaad de enige coalitiepartner aan Waalse zijde en liggen daardoor al eens onder vuur van de andere Franstalige partijen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen