Eurosceptische UKIP schorst vriendin van partijleider Bolton na racistische opmerking over Meghan Markle

In Groot-Brittannië heeft de eurosceptische UKIP de vriendin van partijleider Henry Bolton geschorst. Het 25-jarige model Jo Marney, voor wie Bolton zijn echtgenote heeft verlaten, had racistische opmerkingen gemaakt over Meghan Markle, de verloofde van prins Harry.

Volgens Marney zal "de zwarte Amerikaanse verloofde van prins Harry" de Britse koninklijke familie bezoedelen en "het pad effenen voor een zwarte koning". Meghan Markle is de dochter van een zwarte moeder en een blanke vader. Jo Marney zei dat ze nooit naar bed zou gaan met een "neger" omdat die "lelijk" zijn.

Marney is onmiddellijk door UKIP geschorst nadat The Mail on Sunday de partijtop op de hoogte had gebracht

De hele affaire komt partijleider Henry Bolton bijzonder slecht uit. Bolton lag al onder vuur bij de partijleiding, omdat hij de 42-jarige moeder van zijn twee kinderen had verlaten voor Jo Marney. Zo'n verhaal ligt blijkbaar erg moeilijk bij de vrij conservatieve basis van de partij. Mocht Bolton inderdaad de laan worden uitgestuurd, betekent dat de zoveelste politieke crisis voor UKIP, die het sowieso al erg moeilijk heeft sinds het aftreden van boegbeeld Nigel Farage, in de nasleep van het brexitreferendum van anderhalf jaar geleden.

"Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor mijn taalgebruik", laat Jo Marney weten in een verklaring. Ze geeft toe dat haar gedachten bewust overdreven zijn en zegt dat ze uit hun context zijn gerukt, "maar ik erken dat ze beledigend waren".

"Schandelijke opmerkingen", zegt UKIP-kopstuk Peter Whittle. "Zo iemand moet niet alleen worden geschorst, maar gewoon uit de partij gezet."

AFP or licensors

Meest gelezen