Video player inladen...

Gevangenisdirecteur: "Ik garandeer dat we gsm's in de gevangenis heel snel kunnen opsporen"

"Ik heb het heel moeilijk met het negatieve beeld dat gisteren werd gecreeërd. Alsof wij een bende slampampers zijn die op onze luie krent zitten terwijl terroristen wapens verzamelen en via hun gsm het internationale terrorisme organiseren." Dat zegt Paul Dauwe, de gevangenisdirecteur van Hasselt in "De Zevende Dag".  Hij reageert daarmee op het nieuws van gisteren dat terreurverdachten in de gevangenis blijken te bellen met elkaar of met lotgenoten in Syrië of Irak.

Opgesloten terroristen en geradicaliseerde gedetineerden blijken erin te slagen te communiceren met hun familie, het criminele milieu en met andere jihadisten. Dat stond gisteren in De Tijd. Er zijn ook al nepwapens ontdekt in de gevangenisafdelingen waar de zwaarste terroristen opgesloten zitten. Dat alles blijkt uit nota's van de veiligheidsdiensten die het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ongewild heeft vrijgegeven aan senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). "We moeten anders omgaan met terreurverdachten," klonk het gisteren bij De Gucht.

Afgebroken tandenborstel

Paul Dauwe, de gevangenisdirecteur van Hasselt, nuanceert de berichten van smartphones en wapens in de speciale gevangenisafdelingen voor gedetineerden. "In twee jaar werd er in de afdeling van Hasselt 1 smartphone gevonden. En die wapens? In Ittre werd er inderdaad een afgebroken tandenborstel gevonden en wij registreren dat als wapen."

Dauwe benadrukt dat zijn gevangenis er alles aan doet om de terreurverdachten in de speciale afdeling zo goed mogelijk te isoleren. Maar ik ken geen enkele gevangenisdirecteur die nog nooit een gsm in zijn gevangenis heeft gevonden.

In Ittre werd er inderdaad een afgebroken tandenborstel gevonden. Dat registreren wij als "wapen".

Paul Dauwe, gevangenisdirecteur Hasselt

Jean-Jacques De Gucht pleitte gisteren ook voor een systeem waarbij netwerken worden gestoord en waardoor je niet kan communiceren via een gsm."Dat zijn dingen die bestaan. Dat betekent dat je ze moet installeren zodat er geen contacten mogelijk zijn", zei hij daarover. Volgens Dauwe is dat allemaal niet zo eenvoudig. Hij benadrukt dat er nu al systemen bestaan om gsm's te detecteren in de gevangenis. "Als er een gsm binnen is, dan vinden we die héél snel, dat garandeer ik. Maar garanderen dat gsm's binnen geraken, dat lukt niet en dat kan geen enkele gevangenisdirecteur.

"Gevangenisdirecteurs beter informeren"

Volgens Patrick Dewael (Open VLD en voorzitter van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 22 maart) moet de informatiepositie van gevangenisdirecteurs worden versterkt. "Ze weten vaak niet wie er op bezoek komt in de gevangenis en dat is een probleem. De Staatsveiligheid en het OCAD zouden die informatie toch moeten kunnen delen met de gevangenisdirecteur? Dat was trouwens één van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie." De Gucht benadrukte ook dat Justitieminister Geens nu al bezig is met het optimaliseren van de informatie-uitwisseling tussen veiligheidsdiensten en gevangeniswezen.

Meest gelezen