India rolt de rode loper uit voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu is in Delhi erg hartig ontvangen door zijn Indiase collega Narendra Modi. De relaties tussen beide landen zitten na een moeilijke start de laatste jaren fors in de lift.

Netanyahu zal zes dagen lang in India blijven. Hij bezoekt onder meer de hoofdstad Delhi, Ahmadabad in de westelijke deelstaat Gujarat, de economische hoofdstad Mumbai en zal samen met zijn echtgenote Sarah ook een kijkje nemen bij de Taj Mahal in Agra, het monument dat buitenlandse gasten niet graag laten links liggen.

NIet minder dan vier dagen lang zal Netanyahu vergezeld worden door zijn gastheer, de Indiase premier Narendra Modi. Die was vorig jaar nog op bezoek in Israël.

Tijdens dit bezoek zullen heel wat economische contracten gesloten worden tussen bedrijven uit beide landen. Ook op militair vlak zou er heel wat nieuwe samenwerking bovenop de bestaande afgesproken worden. Dat India onlangs in de Algemene Vergadering tegen de erkenning door VS-president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël gestemd heeft, zal geen demper op de relaties zetten, was eerder in Israël te horen.

Nieuwe vrienden in een nieuwe wereldorde

Nochtans waren de relaties tussen Israël en India lange tijd niet zo geweldig. India schaarde zich van meetaf achter de Palestijnse zaak en doet dat officieel nog. Pas in 1992 werden volledige relaties met Israël aangeknoopt, toen Arabische landen dat begonnen te doen.

De toenadering is de voorbije jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. In India zelf is de centrumlinkse Congrespartij van de Nehru's en de Gandhi's als dominante partij afgelost door de hindoe-nationalistische BJP van huidig premier Modi. Die staat heel wat gunstiger tegenover Israël.

Beide landen zijn strategische bondgenoten in de strijd tegen moslimterreur en vinden elkaar betrouwbaarder dan overwegend islamitische landen in de Arabische wereld, Iran of Pakistan. De militaire samenwerking staat voorop en in 2016 heeft Israël voor niet minder dan 600 miljoen euro modern wapentuig (radars, raketsystemen, geleide bommen en andere technologie) aan India geleverd. Israël en India worden beschouwd als kernmachten en staan buiten het non-proliferatieverdrag. Als nauwe bondgenoot van de VS ontwijkt Israël sancties op nucleair gebied, maar India niet. Israël omzeilt voor India die sancties.

De toenadering past ook in de groeiende alliantie tussen India en de Verenigde Staten, Israël heeft goede banden met beide staten. Ook daar staan economische ook steeds meer militair-strategische belangen voorop.

Meest gelezen