Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kaapstad dreigt als eerste grootstad ter wereld zonder drinkwater te raken

De Zuid-Afrikaanse miljoenenstad Kaapstad dreigt als eerste grootstad ter wereld zonder drinkwater te vallen. Door de uitzonderlijke droogte van de afgelopen drie jaar staan de stuwmeren die instaan voor de watervoorziening bijna droog. Volgens het stadsbestuur dreigt de stad tegen 22 april helemaal droog te staan.

Het waterpeil in de stuwmeren staat nog maar op 29,7 procent van de normale capaciteit (op de foto hierboven ziet u de toestand aan de Theewaterskloof in april vorig jaar). Volgens de Kaapse burgemeester Patricia de Lille gaat het om de ergste droogte in een eeuw tijd. De voorbije 3 jaar is er opvallend weinig regen gevallen in de Westelijke Kaapprovincie, in het zuidwesten van Zuid-Afrika.

Het stadsbestuur heeft daarom een hele reeks noodmatregelen afgekondigd die het waterverbruik moeten terugdringen. Je auto wassen of de tuin besproeien bijvoorbeeld zijn ten strengste verboden. Er bestaat ook een speciale website waarop inwoners zelf hun waterverbruik kunnen berekenen.

Bovendien is het nu zomer in Zuid-Afrika, en Kaapstad is een belangrijke toeristische bestemming.  Toeristen wordt gevraagd handdoeken zo veel mogelijk te hergebruiken en in sommige hotels zijn zwembaden, sauna's en stoombaden gesloten. Gebruikers van openbare toiletten wordt gevraagd om zuinig met water om te springen. De lokale overheid vraagt luchtvaartmaatschappijen die in Kaapstad landen om hun passagiers over de uitzonderlijke droogte in de stad te informeren.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

De lokale overheid probeert extra water te winnen, onder meer met drie tijdelijke ontziltingsinstallaties en boorinstallaties naar grondwater. "We hebben financiële middelen nodig voor deze projecten en daarom hebben we een bijzondere droogteheffing voorgesteld", zegt burgemeester De Lille. 464.216 van de 707.814 Kaapse huishoudens zouden een maandelijkse  heffing van 150 rand (9,9 euro) moeten betalen.

Meest gelezen