Miss België, een olifant en Ghelamco: dit nieuws mocht u dit weekend niet missen

Een nieuwe Miss België, een nieuwe olifant en heibel over de Ghelamco-arena in Gent: dit en ander nieuws mocht u dit weekend niet missen. Een bloemlezing.

1. Miss België

Gisteravond is Angeline Flor Pua (22) uit Antwerpen verkozen tot Miss België 2018. Ze is geboren op 17 april 1995 en heeft Filipijnse roots. Ze studeert aan de vliegacademie en houdt van reizen, sport en bakken. Op haar eerste "werkdag" heeft ze vandaag het "traditionele" schuimbad genomen.

Op sociale media regent het sinds gisteravond racistische reacties op de verkiezing van Flor Pua. Organisator Darline Devos van Miss België noemt die reacties "schandalig".

Meer weten over de geschiedenis van Miss België? Met dit overzicht bent u meteen mee.

2. Onrust in Tunesië

Tunesië heeft vandaag het begin van de Arabische Lente herdacht. 7 jaar geleden vluchtte dictator Zine al-Abidine Ben Ali na 23 jaar naar Saudi-Arabië als gevolg van wekenlang straatprotest.

De herdenking verliep echter in mineur omdat sinds begin dit jaar opnieuw onrust in het land heerst. Onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering een reeks besparingen en prijsverhogingen aangekondigd.

In talloze steden heeft dit tot protesten geleid. Sowieso vinden veel Tunesiërs dat de beloofde beterschap zich te traag in hun dagelijkse leven vertaalt.

Meer weten? Lees dan ons dossier over de onrust in Tunesië.

Video player inladen...

3. Heibel over de Ghelamco-arena

In een nieuw boek suggereert Ignace Vandewalle dat het stadsbestuur van Gent de regels voor de bouw van de Ghelamco-arena niet heeft nageleefd. Volgens de auteur is destijds geen openbare aanbestediging voor het project uitgeschreven, terwijl de wet dit zo voorschrijft.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) van Gent spreekt deze versie van de feiten formeel tegen. Hij zegt dat wel degelijk een Europese openbare aanbesteding is uitgeschreven, maar dat geen enkele kandidaat zich heeft aangemeld. Hierop heeft de stad gesprekken aangeknoopt met Optima en daarna met Ghelamco, zo zegt hij.

Normaal zou Vandewalle zijn boek vandaag voorstellen, maar wegens "haatmails en dreigementen" is dat niet gebeurd.

Video player inladen...

4. Kai-Mook is bevallen

Video player inladen...

Op 17 mei 2009 beheerste Kai-Mook zelf het nieuws met haar eigen geboorte in de zoo van Antwerpen. Zij was toen de eerste olifant die in ons land werd geboren.

Video player inladen...

5. Politieke nieuwjaarsrecepties

Verschillende partijen hebben gisteren hun traditionele nieuwjaarsreceptie gehouden. 's Ochtends was de MR aan de beurt, de partij van premier Charles Michel. In zijn toespraak stelde hij dat de migratiepolitiek van ons land doortastend moet zijn, maar ook humaan.

Video player inladen...

In de vooravond was het de beurt aan CD&V. Voorzitter Wouter Beke legde de nadruk op de stijl van zijn partij die volgens hem het verschil met de andere partijen maakt. Hij stelde ook de slogan voor waarmee hij in het najaar naar de kiezer wil trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen: "De weg vooruit".

Video player inladen...

Tot slot heeft ook de N-VA op het nieuwe jaar geklonken. Voorzitter Bart De Wever sprak in zijn toespraak nogmaals zijn steun uit voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie én partijgenoot Theo Francken in de zaak-Soedan. "Theo is een flinke kerel die lid is van een flinke partij", zei hij.

Video player inladen...

Meest gelezen