Papua-Nieuw-Guinea evacueert eilanden voor de kust na uitbarsting van de vulkaan Kadovar

Enkele dagen geleden was het eiland waarop de vulkaan gelegen is, al ontruimd, maar nu wordt dat uitgebreid tot een ander eiland en een deel van de noordkust van Papua-Nieuw-Guinea. Australië springt het arme land bij met noodhulp.

Vorige week vrijdag was de vulkaan Kadovar op het gelijknamige eilandje ten noorden van Papua-Nieuw-Guinea plots uitgebarsten (rode stip op de kaart). De honderden inwoners van het eiland waren daarop geëvacueerd naar het naburige eiland Blup Blup.

Vrijdag en gisteren barstte de vulkaan echter opnieuw uit en werden roodgloeiende rotsblokken en zwaveldampen honderden meters de lucht ingeschoten. De regering in Port Moresby heeft nu besloten om ook alle inwoners van Blup Blup en een aangrenzend deel van de noordkust van het hoofdeiland te ontruimen.

In totaal zou het gaan om 1.500 mensen. Omdat PNG een erg arm land is, wil het Rode Kruis bijspringen met noodhulp voor die mensen. Ook Australië -de vroegere kolonisator- stuurt hulp naar het buurland. Het gaat dan om onderdak, voedsel, kleding en medicijnen.

Papua-Nieuw-Guinea ligt ten oosten van Indonesië en ten noorden van Australië. Vulkaanuitbarstingen zijn geen uitzondering in die regio. De voorbije maanden zijn de Indonesische vulkanen Sinabung op Sumatra en Gunung Agung op Bali uitgebarsten. Gisteren was dat ook het geval met de Mayon op het Filipijnse eiland Luzon.

De Kadovar waarover nu sprake is, is echter in mensenheugenis niet uitgebarsten. Wel wordt aangenomen dat de "brandende eilanden" nabij het eiland Nieuw-Guinea waarvan de Engelse piraat-ontdekkingsreiziger William Dampier in 1700 melding maakte, wellicht een vorige uitbarsting van de Kadovar beschreef.

Meest gelezen