Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Poolse steun voor EU nog nooit zo groot als vandaag

Hoewel de Unie de eerste stap heeft gezet naar een bestraffing van Polen, die kan leiden tot opschorting van het stemrecht, bereikt de steun voor Europa recordhoogtes.

Een recente peiling ziet de wil om in de Unie te blijven met nog eens drie procent stijgen tot tweeënnegentig procent. Een "pexit" is niet voor morgen: amper acht op honderd Polen geloven beter af te zijn als ze, zoals Groot-Brittannië, opstappen. De regeringswissel, die de regering Morawiecki vorige week doordrukte vlak voor zijn bezoek aan Brussel, heeft geen enkel effect gehad. Wel is een grote meerderheid nog altijd afkerig van de eurozone en wil ze de zloty behouden.

Intussen is er ook groeiend straatverzet tegen de conservatieve regering. Een verstrakking van de abortusregeling heeft duizenden boze betogers naar het parlement in Warschau doen stromen. Een nieuwe wet wil abortus verbieden, zelfs als de foetus onherstelbare schade zou oplopen. De stemming veroorzaakte ook bij de oppositie verdeeldheid en maakte vooral voorstanders van vrouwenrechten razend.

Meest gelezen