Protest tegen H&M blijft voortduren: alle filialen in Zuid-Afrika gaan dicht

Omdat het protest tegen kledingketen H&M in Zuid-Afrika blijft voortduren, gaan de filialen in Zuid-Afrika tijdelijk dicht. De kledingketen kwam onder vuur te liggen nadat ze op haar webshop een foto publiceerde van een zwarte jongen die een trui droeg met als opschrift "coolest monkey in the jungle". Verschillende H&M-filialen in Zuid-Afrika werden vernield.

Maandag ontstond er een hetze op sociale media over een foto op de Britse H&M-webshop waarop een zwart jongetje te zien was in een trui met het opschrift "coolest monkey in the jungle".  H&M verontschuldigde zich, haalde de foto offline en stopte met de verkoop van de trui.

De voorbije dagen werden verschillende H&M-filialen in Zuid-Afrika vernield. De protesten tegen H&M worden aangevoerd door de oppositiepartij The Economic Freedom Fighters. "Dat is een links-populistische partij die de ophef over de advertentie heeft aangegrepen om dagen na het excuus van H&M deze winkels aan te vallen", zegt correspondent Bram Vermeulen in Zuid-Afrika. 

Politiek statement

De actie wordt volgens Vermeulen niet gedragen door de brede bevolking. "Het gaat echt om een politiek statement. De partij staat bekend om zijn harde aanvallen tegen president Zuma, maar ook door de oproep om mijnen te nationaliseren of om witte boeren weg te drijven. Nu gebruiken ze deze ophef om een punt te maken tegen H&M. Ze zeggen: als jullie ons als bavianen afschilderen, als jullie ons vernederen, willen we geen H&M in Zuid-Afrika."

Omdat er de voorbije dagen steeds meer vernielingen werden aangericht in H&M-filialen, besliste de kledingketen om alle filialen voor onbepaalde tijd te sluiten.

Meest gelezen