Video player inladen...

Tunesië herdenkt begin Arabische Lente, maar dan wel met nieuwe protestbetoging

De grote vakbond UGTT en een aantal oppositiepartijen hebben opgeroepen om vandaag massaal te betogen tegen het sociaal beleid van de regering. De overheid kondigt maatregelen aan om de armsten te helpen.

Vandaag was het precies zeven jaar geleden dat voormalig dictator Zine al-Abidine Ben Ali na 23 jaar regeren vanuit Tunesië naar Saudi-Arabië vluchtte voor het volksprotest. Hij was de eerste leider die moest opkrassen na het uitbreken van de Arabische Lente in december 2010.

In de hoofdstad Tunis en in andere steden is die omwenteling vandaag herdacht met betogingen. Onder meer de families van mensen die bij de opstand van 2010 en 2011 het leven hebben gelaten, stonden daarbij voorop.

Toch waren er vandaag ook nieuwe sociale protesten tegen de huidige regering. Daartoe was opgeroepen door de grote vakbond UGTT, door de islamistische partij Ennahda en door het linkse Volksfront. Er was veel politie op de been, maar de manifestaties verliepen algemeen vreedzaam.

De voorbije dagen was dat anders. Toen kwam het tot rellen waarbij enkele honderden gewonden vielen. De politie zou sinds het begin van het jaar al 803 mensen hebben opgepakt. Opvallend is dat de betogers van nu dezelfde slogan riepen als in 2011: "Werk, vrijheid en waardigheid".

Noodpakket voor armen moet onrust bekoelen

De huidige protestgolf brak kort na nieuwjaar uit toen de Tunesische regering een aantal besparingsmaatregelen aankondigde onder druk van het Internationaal Muntfonds (IMF). Dat laatste vond dat Tunis de ontsporende begroting op orde moest zetten.

Het ging om een pakket prijsverhogingen voor basisgoederen en hogere belastingen. Veel Tunesiërs namen dat niet en kwamen in diverse steden massaal op straat. De voorbije dagen zijn honderden gewonden gevallen en zijn er 803 betogers opgepakt.

De regering heeft nu een bocht ingezet en een pakket noodmaatregelen afgekondigd om de armsten te helpen. Het gaat om goedkopere medicijnen, huisvesting en hulp aan de armste gezinnen. In totaal zou meer dan 60 miljoen euro opzij worden gezet om het leven van 250.000 mensen te verbeteren.

Zeven jaar na de val van Ben Ali zijn veel Tunesiërs nog altijd ontevreden. Nochtans wordt Tunesië dat de voorbije jaren had aangeknoopt met een stabiele regering en dat steekt af tegen wat er bijvoorbeeld in landen als Libië, Syrië en Egypte is gebeurd.

 

Meest gelezen