"Dolores O'Riordan van The Cranberries had een unieke stem, ze hebben geluid van jaren 90 mee bepaald"

Zangeres Dolores O'Riordan van de Ierse rockgroep The Cranberries, die vandaag overleed, had een uniek stemgeluid. Dat zegt Bart Steenhaut, muziekjournalist van Gazet van Antwerpen. "The Cranberries is een band die het geluid van de jaren 90 mee heeft bepaald." De muziekwereld rouwt. De president van Ierland reageert bedroefd.

The Cranberries kent u ongetwijfeld van de nummers "Zombie", "Linger" en "Dreams". "Het is een van de bands die het geluid van de jaren 90 mee hebben bepaald", zegt Steenhaut in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Op een gegeven moment waren ze alomtegenwoordig, zeker in de periode van "Zombie". Het was toch wel een van de grootste groepen die er waren op dat moment."

De groep maakte eigenlijk perfecte popmuziek, waar zij haar karakteristieke stem overplakte. 

De zangeres van de groep, Dolores O'Riordan, had een uniek stemgeluid, benadrukt de muziekjournalist. "De overslaande stem die je hoort in "Zombie" was heel karakteristiek voor het geluid van de band. De groep maakte eigenlijk perfecte popmuziek, waar zij haar karakteristieke stem overplakte. Zoals altijd met karakteristieke stemmen, had je voor- en tegenstanders."

En die voorstanders waren met velen. Bijna 40 miljoen platen verkocht de band doorheen de jaren. "Hun eerste plaat - met "Linger" op - vond ik zelf ook heel goed. "Zombie" was ook nog oké, maar daarna werd het een wel heel afgelikt stadiongeluid."

O'Riordan had een erg moeilijke reputatie.

"O'Riordan had ook een erg moeilijke reputatie", zegt de muziekjournalist. "Over de doden niets dan goeds, maar we moeten eerlijk zijn: ik denk dat er maar weinig journalisten die haar hebben geïnterviewd dat nog eens wilden doen."

Respect van collega-muzikanten

Zanger Jasper Steverlinck is een fan van The Cranberries. "De liedjes zullen de tand des tijds doorstaan, iets van de knapste dingen die je als muzikant kunt doen", zegt hij.

De liedjes zullen de tand des tijds doorstaan.

Jasper Steverlinck

Op Twitter getuigen ook andere artiesten over hun band met Dolores O'Riordan. De Ierse muzikant Hozier schrijft over haar speciale stem: "Ik heb nooit iemand zijn instrument zo horen gebruiken". 

Jim Corr van de Ierse band "The Corrs" biedt zijn medeleven aan.

Dolores O'Riordan laat drie kinderen na. Ze was gescheiden van Don Burton, de tourmanager van de eightiesgroep Duran Duran.

Michael D. Higgins, de president van Ierland reageert bedroefd: " Dolores O'Riordan en The Cranberries hadden een enorme invloed op de rock- en popmuziek in Ierland en internationaal." Na U2 waren The Cranberries de best verkopende Ierse band.

Meest gelezen