Videospeler inladen...

Abbas vindt VS niet meer geloofwaardig als bemiddelaar 

Ruim een maand nadat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem heeft uitgeroepen tot hoofdstad van Israël, krijgt hij nog eens de volle lading van de Palestijnse president Abbas. Die heeft in een toespraak tot de PLO-leiders gezegd dat de Amerikanen hun geloofwaardigheid als bemiddelaar in het Palestijns-Israëlische conflict hebben verspeeld.

President Mahmoud Abbas sprak gisteravond de leiders toe van de Palestijnse Centrale Raad. Het hoogste bestuursorgaan met 95 afgevaardigden vergadert twee dagen over zijn toekomststrategie. 

Een maand na de erkenning door president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, heeft president Abbas gezegd dat hij nog enkel een breed, internationaal panel zal erkennen om de  vredesonderhandelingen met Israël uit het slop te halen. De woede om die erkenning zindert nog na. Maar Abbas had daar al op gereageerd, en is nu vooral woedend omdat Trump gezegd heeft dat een bemiddelingspoging door zijn schoonzoon Jared Kushner zal leiden tot de "deal van de eeuw". 

Die bemiddelingspoging heeft volgens Abbas nog niets opgeleverd. Hij spreekt van de "kaakslag van de eeuw" en wil niet meer dat de Amerikanen het voortouw nemen in de onderhandelingen.  Palestijnse politici hebben ook al gezegd dat ze de Amerikaanse vicepresident Pence niet willen ontmoeten wanneer die later deze maand Egypte, Jordanië en Israël bezoekt. 

De erkenning die Al Quds heeft weggeveegd

Abbas kwam niet letterlijk terug op de erkenning. Maar hij zei dat Al Quds - de Arabische naam van Jeruzalem - door één tweet van Trump van de kaart was geveegd.  De erkenning lokte wereldwijd protest uit en maakte een einde aan een jarenlange strategie. Voor Abbas is het vredesakkoord van Oslo uit 1993, dat er kwam na bemiddeling van toenmalig president bill Clinton, dood en begraven. 

VS houdt vinger op de knip

De kwestie draait ook om geld. Gisteren raakte via Amerikaanse ambtenaren bekend dat de regering Trump van plan is om haar bijdrage voor het VN-Fonds voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) zowat te halveren. Ze zou nog 60 miljoen dollar van een eerste schijf van 125 miljoen dollar bijdragen of zelfs nog minder. Toekomstige financiële bijdragen zouden afhankelijk worden gemaakt van grondige hervormingen. Het VN-Agentschap ligt onder vuur van Israël en de Verenigde Staten willen er tegelijk de druk mee opvoeren op de Palestijnen om zelf opnieuw naar de onderhandelingstafel te komen.  

President Abbas reageert fel.  Volgens hem zijn de Palestijnen niet weigerachtig om opnieuw te onderhandelen. "Trump moet beschaamd zijn", zei Abbas, hij is het die een bom heeft gelegd onder de onderhandelingen.  

Meest gelezen